Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Науман: Да обича човек родината е нещо много абстрактно

Гергана Науман
Снимка: личен архив

Да обича човек родината е нещо много абстрактно. Аз мисля, че с течение на годините човек започва да осъзнава, как от любовта към близки хора, към познати хора, любовта към хората, които съпътстват човек ни кара да осъзнаваме, че ние искаме да прегърнем със сърцата си не само тези хора, но много повече“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Гергана Науман. Тя е родена в Добрич, от 2003-та година живее в Хановер.

С течение на годините установявам колко много добродетели има в нашите български души, в нашата култура, в нашия начин на живот и общуване, от които и другите народи биха могли да се научат и да спечелят, ако могат да го разберат, подчерта Науман.

„Ние правим най-различни събирания, когато има възможност, защото от март месец нямахме възможност да правим истински големи мероприятия в българската общност, но имаме възможността с нашите български „патиланци“ – това са нашите деца от нашето съботно училище, което го организирахме с 30 семейства и с помощта на нашите мили учителки, с тях се опитваме да правим поне два пъти в годината някакво хубаво мероприятие“, каза още Науман.

Гергана Науман получи грамота на 24 май 2019                    Снимка:личен архив

Хобито на Гергана Науман е свиренето на цигулка, започва занимания докато е живяла в България.

„В Хановер успях от няколко години, след като и децата малко поотраснаха, да се включа към един хоби оркестър, където имаме възможност да правим класическа музика, включително и българска“, сподели Науман.

Тя вижда огромна пропаст "между това, което нашата държава има като потенциал, погледнато в младите хора, в природните дадености, работоспособността на българите и от друга страна ниско ниво на организация и структуриране на държавната помощ за създаване на една стройна икономическа система". 

„Ето това много ме боли и ми идва да направим нов модел с немного промени, базиран на моралност, на професионализъм и желание да се борим за доброто на всеки човек“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24

Биляна Дудова ще се бори на репешажите за бронза

Биляна Дудова ще участва на репешажите за бронза в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпадата в Париж, след като победилата я по-рано на четвъртфиналите Ирина Коляденко от Украйна надви трикратната световна шампионка и сребърна медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите. Коляденко взе реванш срещу..

публикувано на 09.08.24 в 21:46

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34