Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика с алтернативен бюджет

В контекста на пандемията от коронавирус държавният бюджет трябва да акцентира върху пакет от бързи и смели структурни реформи, да насърчава инвестициите, заетостта и производителността.

| обновено на 16.11.20 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Covid пандемията ще върне икономиката ни три години назад, смятат експертите от Института за пазарна икономика и прогнозират преодоляване на спада, но не пълно възстановяване през следващата година.

Икономистите представиха алтернативен на държавния бюджет, който акцентира върху стимули за бизнеса, заетостта и инвестициите. Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност.

Според икономистите държавният бюджет предвижда твърде бързо възстановяване и в същия момент като антикризисни мерки залага трайни разходи, които могат да се окажат впоследствие необратими.

Подходът в кризисната ситуация трябва да е друг, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ:

"По-ниски данъци за тези, които ще бъдат двигателите на възстановяването и растежа, стимули, подкрепа за тези, които създават работни места, инвестират, повишават производителността и в крайна сметка дават по-високи възнаграждения".

Експертите препоръчват още – фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове.

„Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места“, коментира Лъчезар Богданов.

В публичния сектор експертите настояват за съкращаване на неефективните разходи и стимулиране на структурите, които действително се реформират, а ефектите от предложенията обобщи Калоян Стайков:

"3 милиарда повече в бизнеса, 4 милиарда компенсиращи мерки, вкл. чрез съкращаване на разходи, вкл. съкращаване на субсидии, по-малко или по-бавно r.r ограничаване нарастването на заплатите в публичния сектор и, разбира се, резултатът е 1 милиард по-малко дефицит за 2021 г., с което горе-долу влизаме в трите процента бюджетен дефицит".

Вече 18 години ИПИ представя свой проект на държавния бюджет, който отразява препоръките на експертите към основния финансов закон. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петър Ганев

Петър Ганев: Коронакризата ще доведе до изгубени три години

2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а . Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към старата си траектория през 2022 година. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от..

публикувано на 16.11.20 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари,..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент. И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в..

публикувано на 24.04.24 в 14:24
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП..

публикувано на 24.04.24 в 14:23