Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма нищо срамно в думата недостиг, подчерта тя

Проф. Сербезова: Трябва да бъде осигурен достъп до фармацевтични услуги и грижи

В европейските държави няма практика за продажба на лекарства в магазини

Проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз
Снимка: mu-sofia.bg

"Такава практика в повечето европейски държави няма поради факта, че отпускането на лекарства без лекарско предписание трябва да става със съответната консултация". Така проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, коментира предложението на Българския лекарски съюз медикаментите без лекарско предписание да се продават в хранителните вериги и денонощните магазини.

Проф. Сербезова обясни, че трябва да бъде осигурен достъп до фармацевтична услуга, до фармацевтични грижи проблемът не е в продуктите:

"Водещ е фармацевтът, той е най-достъпният здравен специалист и експерт по лекарства".

Тя беше категорична, че предложената мярка е ненавременна и заяви, че тя няма да подобри лекарство-снабдителния процес:

"Това не са обикновени стоки. Лекарствата трябва да се приемат с подходящото внимание, с подходящата консултация и при определен мониторинг"

Председателката на Българския фармацевтичен съюз предложи вместо да се либерализира фармацевтичният пазар, който по думите ѝ и без това е либерализиран, да се въведе практиката на генеричната замяна, на фармацевтичните грижи и консултации:

"Предлагали сме години наред тези успешни практики в други държави за подобряване на фармацевтичната грижа и на достъпа до нея. Готови сме отново да ги обсъдим".

Във връзка с недостига на лекарства в някои аптеки проф. Сербезова заяви, че обстановката постепенно се нормализира, но все още има недостиг на места:

"Зареждат се нови количества, но това не може да стане за 24 часа, така че все още има аптеки, които очакват доставката на заявените от тях медикаменти". 

Според нея недостигът е нормално явление и това трябва да бъде обсъждано открито и да бъде управлявано адекватно. "Няма нищо срамно в тази дума", посочи тя.

Няма как да има покачване на цените заради закона, категорично заяви председателката на Българския фармацевтичен съюз и уточни, че има пределна цена на лекарствата:

"Може да има различни цени на едно лекарство, но винаги ще са под пределната".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Асена Сербезова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Търговците на едро с лекарства гарантират запълване на липсите на пазара

В последните седмици се наблюдава значително търсене и потребление на определени лекарствени продукти и на хранителни добавки, потвърди пред БНР Оля Василева, изпълнителен директор на Българска асоциация на търговците на едро с лекарства.  „..

публикувано на 16.11.20 в 09:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова ще оглавява СЕМ в следващите 6 месеца

Габриела Наплатанова ще бъде временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии за 6 месеца - от идния понеделник до 27 октомври.  След нея временен председател за половин година ще бъде Симона Велева.  Това реши СЕМ днес, след..

публикувано на 25.04.24 в 21:07

25 години Областна администрация - Кюстендил

25 години от създаването и функциите на Областната администрация отбелязаха в Кюстендил. Това, заедно с още 28 такива администрации в страната, става с указа на тогавашния президент Петър Стоянов от януари 1990 год. Тържествената среща на..

публикувано на 25.04.24 в 20:52

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22