Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анализ обобщава критични точки в отчуждаването на частни имоти

Снимка: БГНЕС

Готов е анализ на законодателната уредба, която регламентира отчуждаването на частни имоти за държавни и за общински нужди, както и на съдебната практика по прилагането на законите. Анализът е изготвен от Института за пазарна икономика и адвокатското дружество „Екимджиев и партньори“. Озаглавен е „Проблемни аспекти при отчуждаването на имоти за държавни или общински нужди”.

Според Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика са налице „несъвършенства на всеки етап от процедурата по отчуждаване“ и динамични промени в нормативната уредба от 2012 година насам.

„На практика се получава така – държавата може да отчужди частната собственост при изключително облекчени условия, при непропорционално обезщетение за страните и още преди да е платено обезщетението - с допускането на принудително изпълнение по отчуждаване. Това са основните критични елементи. Те в момента са действащо законодателство и то се прилага“, коментира Брегов пред БНР.

През 2013 година Конституционният съд се е произнесъл, а след това законодателството е променено отново, без да се отчита становището на съда, поясни той. Затова по думите му е необходимо Върховният административен съд да отмени наредба за критериите за отчуждаване.

„Трябва да бъде атакуван Законът за устройство на територията и Законът за кадастъра и имотния регистър пред Конституционния съд – това може да го направи Висшият адвокатски съвет. Има текстове, които допускат при промяна на подробните устройствени планове да не бъдат индивидуално уведомявани засегнатите лица“, уточни Иван Брегов. 

Необходимо е цялостно преосмисляне на размера на обезщетенията за отчуждаваните имоти, подчерта той.

Разчитаме на омбудсмана и на Висшия адвокатски съвет, следващата крачка е Европейският съд по правата на човека, изтъкна Брегов в предаването „Преди всички".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40
Потапяне в ледените води под ръководството на Анна Грозданова

Анна Грозданова за ползите от метода на Вим Хоф

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф, свързан със специални упражнения за дишане и потапяне в ледени води. През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада. „Той е една доста интересна и колоритна личност започва от..

публикувано на 13.04.21 в 08:58
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в..

публикувано на 13.04.21 в 08:27
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04