Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е болничен за гледане на здраво карантинирано дете и в училищна възраст

Снимка: БГНЕС

След като в ефира на „Хоризонт“ от КНСБ неколкократно алармираха, че хора под карантина остават без доходи, тъй като не се издават болнични листове и са принудени да използват неплатени отпуски, слушателка „Хоризонт“ сигнализира за още един проблем – лични лекари отказват да издават болничен лист на родител със здраво карантинирано дете до 12-годишна възраст. Причината е в Наредбата за медицинската експертиза, която регламентира правилата за издаване на болничните листове и в която липсва хипотезата за деца, които не ходят на училище заради карантина. 

Сигналът на слушателката е получен във „Вашата история“ на сайта на Българското национално радио. Тя е майка на две деца - едното на 9 години и половина и другото - на 2 години и половина. По нейно желание ще остане анонимна и условно ще я наричаме Кристина. Тя алармира, че личните лекари не могат да издадат болничен за карантиниран контактен ученик до 12-годишна възраст, ако не е болен. Така родителят трябва да ползва неплатен отпуск, за да гледа детето 10 дни:  

"Целият клас беше поставен под карантина заради болно детенце. Когато се обърнах към личния лекар за болничен, ми беше отказан с аргумента, че в Наредбата за медицинска експертиза, в члена, в който се описва издаването на болничен в такъв случай на контактно карантинирано дете, е записано, че могат да издават личните лекари само на деца, върнати от детско заведение. Така за едно детенце, което е от предучилищна възраст в училище - до 12-годишна възраст, не могат да получават родителите болничен за гледането на това дете. След майчинството за малкото ми дете съм използвала цялата си отпуска. Сега съм в неплатена отпуска, за да я гледам, докато видя накъде ще се развие ситуацията с коронавируса и да мога спокойно да се върна на работа". 

И още: 

"Затварят се децата, затварят се и родителите, за да ги гледат, защото по закон до 12-годишна възраст децата не бива да останат сами".

Кристина предлага и решение на проблема: 

"Институциите да променят Наредбата, за да обхваща децата до 12-годишна възраст".

Действително в сега действащата Наредба за медицинската експертиза изрично е записано, че временна неработоспособност е налице в определени случаи, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи. Това са, например, общо заболяване; злополука; належащ медицински преглед или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението. 

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова потвърди, че болничен може да се издаде само за дете, върнато от детска градина. "Вината не е в нас, такава е Наредбата".

Д-р Николова припомни атаките, които периодично се отправят към личните лекари за неправомерно издавани болнични листове. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обаче е категоричен, че няма нужда да се променя Наредбата и в нея изрично да се дописва и думата училище: 

"Направихме наше проучване и няма да бъде върнат болничен. От НОИ е уточнено, че този член се отнася в настоящата ситуация и за ученици. Няма причина някой да се притеснява, че за издаден болничен по такъв повод няма да му бъде заплатен".

Помолена за коментар защо с д-р Маджаров се оказват на противоположни позиции и защо не се инициира дискусия от лекарското съсловие нужна ли е промяна в Наредбата, или не, доктор Николова каза: 

"Това е нещото, което в този момент остава в периферията на борбата с коронавируса... Нещата са много драматични в това отношение".

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица - изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица - изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42