Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асоциацията на колекторските агенции:

Промените в Закона за задълженията и договорите носят риск за финансовите институции

Юрист: Предлага се опрощаване на дългове без критерии за добросъвестност и с обратно действие

Снимка: Ани Петрова

Предстои законопроектът за промени в Закона за задълженията и договорите да бъде разгледан на второ четене в парламента. С тях се урежда отпадането на дълговете на физически лица след изтичане на десетгодишна давност.
В отворено писмо Асоциацията на колекторските агенции в България предупреди, че на прага на икономическа рецесия всяко рязко движение, водещо до промяна на средата в такъв мащаб, ще доведе до риск за финансовата система.

"Ние нямаме казус с това да се реши т.нар. проблем с вечния длъжник, точно обратното - ние сме вкарали официално становище още юли месец в парламента, когато стартираха дискусиите, в което казваме какви промени според нас трябва да настъпят в член 112 а, който се въвежда в Закона за задълженията и договорите, уреждащи абсолютната давност", каза в предаването "Хоризонт до обед" Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Законът не може да бъде с ретроактивно действие, посочи тя.

"Сключени кредитни договори, които са били оценявани по кредитен скоринг и по кредитен рейтинг преди години, ще бъдат променени със задна дата, което означава, че това е един риск, който финансовите институции носят и тук не правя разграничение какъв тип финансови институции - дали това е оригиналният кредитор, дали това е фирма, която изкупува и управлява вземания", допълни Лилия Димитрова.

Предвиденият срок за абсолютната давност е 10 години. През последните години необслужените кредити са били около 6-7%.

"В последната година са интересни данните, защото кризата се отрази. Има мораториум по вземанията, така че очакванията са след изтичане на този мораториум да се получи един доста сериозен ръст в необслужваните кредити", подчерта Димитрова.

По предложения законопроект има отрицателно становище от Министерството на правосъдието и Министерството на финансите. Те заявяват, че законопроектът не отговаря на изискванията на Закона за нормативните актове. Висшият адвокатски съвет заяви в своя позиция, че разпоредбите на този законопроект са неясни и противоконституционни заради обратното действие, поясни още адвокат Марин Киров.

"Основният проблем на законопроекта, а не на давността е, че законодателят предлага действително опрощаване на дългове без критерии за добросъвестност и с обратно действие", подчерта юристът.

Позициите можете да чуете от звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руси Иванов

Президентът назначи нов секретар по външна политика

Президентът Румен Радев назначи със свой указ Руси Иванов за свой секретар по външна политика, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Предишния титуляр на този пост Николай Милков бе освободен преди месец поради преминаване на друго външнополитическо назначение. Руси Иванов е заемал редица длъжности в Министерството на външните..

публикувано на 04.12.20 в 16:35

1150 предупреждения за нарушени мерки в София за месец

1150 предупредителни протокола за месец са издадени от служители на МВР за нарушения на противоепидемичните мерки в София. Това съобщи пред „Хоризонт" инспектор Красимира Стоядинова от Охранителна полиция: „Оказваме съдействие на Центъра за градска мобилност, като се извършват проверки ежедневно в превозните средства от масовия градски..

публикувано на 04.12.20 в 16:24
20 000 московчани вече са се ваксинирали.

Москва започва масова ваксинация срещу Covid-19

От утре в Москва започва масова ваксинация срещу Covid-19, съобщи кметът Сергей Собянин. Поставянето на ваксините е доброволно и безплатно. Желаещите да се ваксинират могат да си направят регистрация на сайта на московското правителство още днес. Предимство имат рисковите групи – лекарите, учителите и социалните работници. На територията на..

публикувано на 04.12.20 в 16:14

Съветът на Европа критикува България за премахване на някои незаконни жилища

Комитетът на министрите на Съвета на Европа критикува България за системно неизпълнение на решения, постановени от Европейския съд по правата на човека. На последното си заседание Комитетът е приел междинна резолюция във връзка с действията на властите у нас по премахване на единствените жилища на български граждани на единственото основание,..

публикувано на 04.12.20 в 16:06
Кети Тренчева

Кети Тренчева: Радиото е в семейството ми и семейството ми е в радиото

" Мечтата ми беше да стана хирург и то неврохирург", сподели в рубриката "От другата страна на радиото" Кети Тренчева - кореспондент на БНР в Благоевград. "Обичах много да спасявам животни. Правех експерименти с дисекции на жаби и пиавици, смятах, че това ми се отдава, но един много тъжен случай в семейството ме отказа от тази амбиция", разказа тя...

публикувано на 04.12.20 в 15:58

Каква ще е втората пенсия на жените, навършващи пенсионна възраст

Жените, родени между 1960 и 1965 година, с редовно осигуряване в частен пенсионен фонд през последните 2 години, са натрупали до момента средно 7 хиляди и 400 лева по партидите си. За да имат право на втора пенсия, са необходими между 8 и 10 хиляди лева по личните си сметки. Приблизително 200 000 жени, които през следващите 5 години ще..

публикувано на 04.12.20 в 15:57
Гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев.

Шефът на БНБ предупреди за възможно влошаване на икономическата криза

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза. Това става чрез публикация в традиционния бюлетин на Асоциацията на търговските банки , направена в навечерието на Деня на банкера - 6 декември. Втората вълна от Covid-19 може да осъществи сценария за изостряне на..

публикувано на 04.12.20 в 15:42