Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на колекторските агенции:

Промените в Закона за задълженията и договорите носят риск за финансовите институции

Юрист: Предлага се опрощаване на дългове без критерии за добросъвестност и с обратно действие

Снимка: Ани Петрова

Предстои законопроектът за промени в Закона за задълженията и договорите да бъде разгледан на второ четене в парламента. С тях се урежда отпадането на дълговете на физически лица след изтичане на десетгодишна давност.
В отворено писмо Асоциацията на колекторските агенции в България предупреди, че на прага на икономическа рецесия всяко рязко движение, водещо до промяна на средата в такъв мащаб, ще доведе до риск за финансовата система.

"Ние нямаме казус с това да се реши т.нар. проблем с вечния длъжник, точно обратното - ние сме вкарали официално становище още юли месец в парламента, когато стартираха дискусиите, в което казваме какви промени според нас трябва да настъпят в член 112 а, който се въвежда в Закона за задълженията и договорите, уреждащи абсолютната давност", каза в предаването "Хоризонт до обед" Лилия Димитрова, заместник-председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Законът не може да бъде с ретроактивно действие, посочи тя.

"Сключени кредитни договори, които са били оценявани по кредитен скоринг и по кредитен рейтинг преди години, ще бъдат променени със задна дата, което означава, че това е един риск, който финансовите институции носят и тук не правя разграничение какъв тип финансови институции - дали това е оригиналният кредитор, дали това е фирма, която изкупува и управлява вземания", допълни Лилия Димитрова.

Предвиденият срок за абсолютната давност е 10 години. През последните години необслужените кредити са били около 6-7%.

"В последната година са интересни данните, защото кризата се отрази. Има мораториум по вземанията, така че очакванията са след изтичане на този мораториум да се получи един доста сериозен ръст в необслужваните кредити", подчерта Димитрова.

По предложения законопроект има отрицателно становище от Министерството на правосъдието и Министерството на финансите. Те заявяват, че законопроектът не отговаря на изискванията на Закона за нормативните актове. Висшият адвокатски съвет заяви в своя позиция, че разпоредбите на този законопроект са неясни и противоконституционни заради обратното действие, поясни още адвокат Марин Киров.

"Основният проблем на законопроекта, а не на давността е, че законодателят предлага действително опрощаване на дългове без критерии за добросъвестност и с обратно действие", подчерта юристът.

Позициите можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21