Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български фирми се включват в Европейската програма за промишлено развитие в отбраната

Снимка: БГНЕС

Три български компании участват в Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Целта на програмата е да увеличи военния капацитет на ЕС и сътрудничеството между малки и големи фирми.

Една от българските компании участва в проект за киберзащита и подобряване на морското наблюдение. Друга компания работи по усъвършенстването на европейска система за стратегическо командване и контрол. Компанията на Цветан Узунов от Пловдив прави малките Линукс компютри в консорциум от фирми от Франция, Германия и Словения. Заедно те разработват изчислителната платформа за автономно управление на военни дронове, за чието управление ще използват алгоритми, създадени от изкуствени интелект в реално време. Така дроновете ще могат да изследват терени и да правят стратегии. 

„Наш е хардуерът, който прави камерите, управлението на тези дронове и събирането на информация“, пояснява Цветан Узунов от пловдивската компания. По думите му това е много добра реклама за фирмата. „Ако можеш да се класираш в такъв проект, това значи, че наистина си конкурентноспособен и то на европейско равнище.“

Европейските програми поемат част от разходите, които фирмата прави за изследвания в област, която е и бизнес на компанията, допълва Цветан Узунов.

Ако в консорциума по който да е проект има малки и средни предприятия, то европейското финансиране е по-голямо, уточнява говорителят на Европейската комисия Соня Господинова. „За миналия период, в който бяха обявени тези 16 проекта, 37% от участвалите фирми са малки и средни предприятия. Проектите, които са били спечелени, са от фирми, които се намират в 24 страни членки.“

Съвсем скоро ще стане ясно дали и други български фирми ще участват в новите 12 проекта, обявени по Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Предложенията се отправят до началото на декември, а в първото тримесечие на 2021-ва година ще бъдат ясни резултатите, посочва Господинова.

Подобни програми са важни за българската отбранителна индустрия, става ясно от думите на Николай Величков, заместник-ръководител на дирекцията в Министерството на отбраната, която отговаря за политиката по въоръженията. Според него конкурсите дават възможност на предприятия и научни институти да кандидатстват за участие в тези проекти.

Бизнесът си прави няколко извода от кандидатстването по европейски програми.

Първият е, че българска компания все още няма административния капацитет да организира други европейски компании за създаването на консорциуми. Вторият извод, който Цветан Узунов изтъква, е по-стряскащ, поне за българските чиновници - заради липсата на административен капацитет тук бизнесът ще предпочита да заобикаля държавата в търсене на европейски пари за разработки.

Когато финансирането идва директно от Европейската комисия, се спестява много време. Избягва се неудобството да комуникираш с неособено компетентната българска администрация, подчертава Узунов. Той дава конкретен пример със съвместен проект, който на европейско ниво са спечелили, но тъй като трябвало да се финансира локално, от защитения пред ЕК бюджет тук не са получили „нито един лев от фонда за иновации, който е партньор на тази програма в България“.

„А има и такива ограничения, че наука трябва да се прави в България с 60 лева на ден, което е просто безумие“, коментира Цветан Узунов. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Златоград се проведе 12-ото издание на Трифониадата

На празника Трифониада в Златоград се събраха рекорден брой винопроизводители. За всички гости - влизащи и излизащи в стария град - бяха обособени коридори. Навсякъде имаше дезинфектанти и се раздаваха маски.   По традиция беше изпълнен ритуалът по зарязване на лозите. За да оцени вината беше повикан специалист енолог. Бизнесменът..

публикувано на 28.02.21 в 14:46

БЧК с безплатен национален телефонен номер за консултации с психолози

Българският червен кръст откри безплатен национален телефонен номер 08001 1466 за консултации с психолози във връзка с пандемията от коронавирус. Чрез него гражданите ще могат да се свързват и да разказват  за своите проблеми и  притеснения и да получат съвет или конкретна помощ. Създаването на Контактния център със седалище Пловдив..

публикувано на 28.02.21 в 12:05
Софийската филхармония

Българските културни институти в Централна Европа ще отбележат заедно 3 март

Българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим ще отбележат националния празник с обща инициатива, която включва онлайн прожекции на филми и концерт на Софийската филхармония. Програмата ще е достъпна само за българите, живеещи на територията на Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Италия. Българските културни..

публикувано на 28.02.21 в 07:37
Ивановските скални църкви

Историкът Евгени Георгиев доказа, че ивановската скална лавра е най-голямата в България

Регионалният исторически музей в Русе продължава изследователската дейност в рамките на Националния археологически резерват " Ивановски скални църкви ". Този път обект на изследване е комплексът " Стълбицата ", който досега е бил пренебрегван, тъй като е труднодостъпен и е невъзможно достигането му без специална алпийска екипировка. В годината, в..

публикувано на 28.02.21 в 06:58
Стоян Влахов

Стоян Влахов: Когато направиш едно добро, ставаш по-добър човек

Стоян Влахов е едно от популярните лица на Пазарджик. Той е филолог, бивш полицай, занимава се със силови спортове, понякога пее в църковния хор и се вълнува от историята.   Вярва в библейския цитат: „Има време за всяко нещо и време за всяка  работа под небето“ и казва: "Когато направиш едно добро , ставаш по-добър човек ." В цялата тази палитра..

публикувано на 28.02.21 в 06:31
Сашо Попов

По стъпките на праисторическия човек по брега на Дунав

Сашо Попов е председател на Туристическо дружество „Приста“ в Русе. Един от основните проблеми, по които ТД "Приста" работи, е откъснатостта на човека, който живее на брега на река Дунав, от самата река. Попов има дългогодишен опит в различни туристически, спортни и природозащитни прояви, включително с деца. Той е историк по образование..

публикувано на 27.02.21 в 13:17
Местността „Градище

Северозападна България не е била сериозно засегната от Юстиниановата чума

Скалният пролом Вратцата е живописен каньон на река Лева, който освен природна забележителност е и място, дълбоко свързано с историята и произхода на града.  В местността "Градище", която се намира непосредствено в подножието на скалния пролом, е имало селище още от времето на траките до османското владичество. От години екип от..

публикувано на 27.02.21 в 12:42