Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У хората остава усещането, че кризата се управлява сама

Д-р Нигяр Джафер: Българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си

Тестването е мярка за управление на кризата

Снимка: БГНЕС

"У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама. Тя просто следва своята епидемиологична логика. Усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията", каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС, член на парламентарната здравна комисия. Според нея на преден план излизат логистични проблеми - нужда от преструктуриране на болници и т.н. 

"Институциите трябва да се насочат към корекция на тези логистични проблеми, които стават явни", уточни тя. 

В предаването "12+3" д-р Джафер подчерта, че мерките, които се вземат, трябва да са основани на стратегическа визия за реакция на такива предизвикателства:

"Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване и България остава на последно място по тестване. Тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки. Не е просто мярка да да се направи моментна снимка на ситуацията, а е мярка за управление на кризата".

По думите на депутатката от ДПС час по-скоро българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си. 

"По груби изчисления, хората в България към момента са платили между 80 и 100 млн. лева за тестове от джоба си. Трябва да се направят пунктове за тестване в цялата страна", подчерта тя.

Зам.-председателката на Народното събрание заяви, че трябва да има по-сериозни противоепидемични мерки, които да бъдат наложени категорично. 

Призивът на министъра на здравеопазването лекарите медици да станат доброволци в болниците е хубав, но много закъснял, категорична беше д-р Джафер, който сподели, че също като доброволец помага на свой колега лекар.

Интервюто на Даниела Големинова с д-р Нигяр Джафер в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

УМБАЛ

Прокуратурата се самосезира по случая с починалите пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Вътрешната проверка продължава и цели да установи отговорните за забавянето на приема на болните, обясни управителят на Университетската болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов. Той уточни, че новото Covid звено в сградата на клиниката по..

обновено на 19.11.20 в 18:44

Очаквания за Covid кризата: 21% ръст на фалитите у нас през 2020 г.

Икономически анализатори очакват през следващата година ръст на фалитите на фирми в България с 21 процента в сравнение с 2019-а. Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на вълната от 2009-а, но с разликата, че..

публикувано на 19.11.20 в 11:44

Половината българи смятат, че Covid мерките са достатъчни, 45% не биха се ваксинирали

Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на C ovid-19 са достатъчни . Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. Това показват данните от социологическо проучване на „Тренд“..

публикувано на 19.11.20 в 11:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Салвадор Иля

Парламентът в Барселона избира нов премиер на Каталуния

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, който е в изгнание от седем години, възнамерява да се завърне в Испания, като рискува да бъде задържан. Регионалният парламент в Барселона трябва днес да избере новия каталунски премиер...

публикувано на 08.08.24 в 08:14

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на..

публикувано на 08.08.24 в 08:13

Операторът на газовата връзка Гърция-България: Ще продължим да разширяваме капацитета на интерконектора

Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) ще продължи с плановете си за разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Планира се той да бъде разширен до 5 млрд. куб. м при 3 млрд. куб. м в момента...

публикувано на 08.08.24 в 08:06

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един. В днешния пленарен ден  ще се обсъждат и..

публикувано на 08.08.24 в 07:50

САЩ ще разговарят с Киев за навлизането на руска територия

Съединените щати планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече за навлизането на руска територия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките...

публикувано на 08.08.24 в 07:45
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: И САЩ, и Русия не искат ескалация на конфликта в Близкия изток

" И Иран, и Израел трудно могат да балансират съществуващата дилема в Близкия Изток. Истинските балансьори в региона са САЩ и Русия . И двете сили обаче дадоха знак, че не искат есклация в Близкия изток" . Това обясни пред БНР доц. Искрен Иванов,..

публикувано на 08.08.24 в 07:38