Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици в Златарица отглеждат шафранов минзухар

Снимка: БТА

Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“ в град Златарица отглеждат шафранов минзухар и вече имат първия си добив от скъпата кулинарна подправка и ценна суровина за медицината. Предстои сертифициране на продукцията във Франция и нейната продажба, а приходите ще бъдат вложени в екологични проекти и подобряване на материалната база за обучението на учениците.

Идеята за засаждането и отглеждането на шафрановия минзухар в златаришкото училище е резултат от участието на ученик от гимназията в конкурса „Моето стопанство“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на образованието и науката, разказа временно изпълняващият длъжността директор Невена Георгиева:

Предизвика голям интерес, спечели награда, така че ние, от ръководството, решихме да разработим тази идея и да я приложим при нас. В гимназията сме си обособили място от половин декар, където сме засели наши луковици, те бяха 100 килограма. В момента берем шафран, имаме вече около 40 грама добив - готов, изсушен шафран. Този шафран, който сме добили, трябва да бъде сертифициран в специална лаборатория, след това всичко, което ние придобием като количество ще бъде изкупено от тази фирма“. 

Фирмата, от която аграрната гимназия „Никола Златарски“ в Златарица купила сертифицираните луковици на шафрановия минзухар, консултира училището по цялата технология на отглеждането, беритбата и сушенето на близалцата на цветовете, от които се получава шафранът и поема реализацията на продукцията за първата година, обясни Георгиева:

Златарица, 17 ноември 2020 г. Снимка: БТА

Първата година инвестицията е най-голяма, защото се инвестира в закупуването на луковици. В последствие това, което се получава като готов добив на продукция не е толкова много. Да, скъп е този продукт, но в крайна сметка очакваме да имаме някакви печалби след три-четири, може би пет години. Тенденцията като цяло е да инвестираме в екологични проекти оттук нататък, защото предметът, който сме разработили в училище, се казва „Екологията и моето стопанство". Идеята е да инвестираме в материално-техническа база. Имаме голям парк, могат да се обновят тракторите в него, машините, които се използват в земеделието. Резултатите са добри, децата се стараят“. 

17-е десетокласници, които се грижат за полето с екзотичното растение, изучават технологията за отглеждането и добиването на шафран във факултативния час по предмета „Екологията и моето стопанство“. Целта на училищното ръководство е да направи нещо ново, с което да кандидатства за иновативно училище, за да се развива. „Желанието ни е в близките няколко години нашето училище да продължи да разраства своята дейност в областта на иновациите, за да дадем възможност на учениците ни да получат съвременно образование и да бъдат конкурентни на пазара на труда“, поясни Невена Георгиева.

Учениците и учителите продължават обучението си присъствено, но са подготвени и за дистанционно обучение по общообразователните предмети. Производствената практика се провежда на открито, присъствено, и в малки групи при взети противоепидемични мерки:

Учениците в гимназията са малко, защото Златарица е малко населено място. Можем да си позволим на този етап да бъдем присъствено. Ние нямаме такава висока степен на заболеваемост и на този етап успяваме с мерките, които вземаме на училищно ниво. Няма пропуски, даже напротив аз отчитам доста положителни качества на дистанционното обучение. Виждам, че като цяло колегите работят много усилено в тази насока, опитват се, мислят модерно да създават материали, които са атрактивни за учениците. Нашата цел наистина ще бъде децата да се чувстват комфортно и нищо да не им липсва“. 

Училище „Никола Златарски” в Златарица е създадено през 1919 г. като зимно земеделско училище. През годините минава през различни трансформации. От 2003 г. е Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. В момента в него се обучават ученици по специалностите „Монтьор на селскостопанска техника” и “Оператор на металообработващи машини”. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майки на деца с увреждане продават плетени предмети и сувенири

Майки от Фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане" продават плетени предмети и сувенири. Фейсбук групата е създадена в началото на октомври, към групата са се присъединили 72 хиляди души. " Тази група е нашата работа. Тази група е толкова поучителна, че тя ни даде работа, работа на тези хора, които сме вкъщи , нямаме..

публикувано на 04.12.20 в 19:26

Коледни сувенири от и за жените и децата бежанци у нас

„ Ръчно изработени коледни сувенири от жени бежанци и деца с увреждания от нашите центрове може да се закупят на немския коледен базар в столицата“, каза в предаването „Преди всички“ Катерина Живило, управител на социалната работилница „Каритарт“ към благотворителната организация „Каритас“. От утре те ще участват на немския коледен пазар, като..

публикувано на 04.12.20 в 10:37

10 майки от Добрич бяха обучени да консултират родители на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Св. Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си . Осъществяването на проекта е било планирано да се..

публикувано на 03.12.20 в 15:26

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн . Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал . Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа.  Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи,..

публикувано на 03.12.20 в 13:20

Истории за чужденци в България и българи в чужбина

„Родина зад граница“ е месечната рубрика в предаването „Нощен хоризонт“. В студиото на БНР Станислав Пирчева и Добринка Добрева от програма „Хоризонт“на БНР и Красимир Мартинов от Радио България търсят отговор на въпроса как се адаптират чужденците в България. Представят истории за живота на българи в чужбина. В интервю на Добринка Добрева..

публикувано на 03.12.20 в 11:25
Снимки от блога на Николай Колев

Млад историк събира в блог кадри от историята и на артефакти

Николай Колев е създател на страницата във Фейсбук „Артефакти и фотографии“ . Интересът му към историята се е зародил още в ученическите години. Николай Колев е на 24 години, бакалавър по история от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в момента учи дигитален маркетинг в Университета за национално и световно стопанство. „ В началото..

публикувано на 03.12.20 в 07:28
Стоп кадър от видео репортажа на Ася Пенчева

Съдба на бездомник в студените месеци (Видео)

Ограниченията заради коронавирусната инфекция засегнаха бизнеса, образованието, културата и възможностите ни за живо общуване. Тъй като няма начин да се степенува коя сфера на живота ни е най-пострадала, ще прибавим към списъка с поражения една голяма група от хора - бездомниците. В зимните месеци грижата за бездомниците в Русе е основно на..

публикувано на 02.12.20 в 15:57