Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов студиен запис на Камерна симфония от Румен Бояджиев-син в БНР

Снимка: личен архив

Сред избраните произведения на български композитори, които имаха шанса да попаднат в календара на студийните записи на Симфоничния оркестър на БНР тази есен, беше и новата Камерна симфония за струнен оркестър от Румен Бояджиев-син. Като активен музикант - перкусионист, той нерядко свири в Радиооркестъра, но студийната работа в качеството му на автор е от съвсем различно естество. Споделя, че е много впечатлен от личността на Марк Кадин - главния диригент на оркестъра. "Рядко съм срещал толкова точен като часовникар професионалист, човек, който е толкова добре подготвен и толкова дисциплиниран - ние малко сме позабравили та зи дума - дисциплина - в нашата професия."

Камерна симфония за струнен оркестър е създадена почти изцяло по време на пандемията от Covid-19, затова е с посвещение на всички български медици, които се борят с коронавируса. Четиричастната творба е вдъхновена от основания неотдавна независим камерен оркестър Drop Down Community. Той я изпълни премиерно в рамките на фестивала "Моцартови празници" в Правец през август, а през ноември я включи и в програмата на първата си изява на сцената в зала "България". А именно маестро Марк Кадин я избра да бъде записана и тя вече е част от богатата фонотека на БНР. 

В продуцентския екип на Музикална къща БНР, осъществил студийния запис, са продуцентът Людмила Герова, звукорежисьорите Емилиян Петков и Илиян Апостолов.

Чуйте какво разказа за работата си по този запис Румен Бояджиев-син и част от произведението в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Бояджиев-син посвети симфония на българските медици, борещи се с коронавируса

Композирането е самотно занимание. В условията на дългосрочна карантина и социално дистанциране композиторите няма нужда да променят твърде много своите навици, и все пак - може ли човек да намира вдъхновението в този тежък момент? Румен Бояджиев-син..

публикувано на 27.03.20 в 17:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция..

публикувано на 07.07.24 в 09:03