Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Каменова търси красотата и в най-малките неща

Мария Каменова
Снимка: Личен архив

Наближава Коледа, дните, в които ставаме по-добри и търсим красотата и в най-малките неща. Особено в днешното трудно време все повече се нуждаем от това усещане. Такова е арт-магазинчето на Мария Каменова от Плевен. Намира се на малка уличка, самото то е малко и уютно, подредено с интересни и ръчно изработени неща. Каква е историята на магазинчето и на Мария, която открива себе си и сбъдва мечтата си? Тя се чувства щастлива, когато създава красива радост за другите.

Историята започва така:

„В един дъждовен и мрачен ден от малко магазинче се чува коледна песен, от витрините закачливо гледат всякакви снежковци със зелени, оранжеви, червени шапки, с пампули или шапка от шишарки, но до един с усмивка на лицето. И всичко се променя…“.

Нищо не може да откаже Мария, която сбъдва мечтата си да има арт-магазин и това се случва в един момент, когато остава без работа. Чуйте в звуковия файл как тя преминава през различни творчески етапи, за да достигне до изделията от жива вълна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Очаква се да продължат закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив

Очаква се закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА. Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows..

публикувано на 20.07.24 в 08:23

Младежки организации на ГЕРБ се събират на Регионална академия

Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик,  Хасково, Смолян и Кърджали ще проведат Регионална академия в събота и неделя.  Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики.  На академията ще присъства председателят на Народното..

публикувано на 20.07.24 в 08:17
Свети пророк Илия

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ" . На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:07

Гръцката полиция затегна проверките по пътищата и масово глобява за нарушения

Гърците затегнаха проверките по пътищата и масово глобяват за нарушения. Предупреждават чужденците да не правят опит да подкупят полицай. Гръцките медии съобщават за много случаи на чужденци, опитали се да подкупят полицаи поради нарушения при шофиране. Гръцките полицаи носят камери на униформата, глобите се вписват електронно и никой..

публикувано на 20.07.24 в 07:59

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на острова,..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Съдът на ООН определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии

Международният съд определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии и систематична дискриминация на жителите им. Продължилата с десетилетия окупация на Западния бряг на река Йордан е незаконна и трябва да бъде прекратена час по-скоро. Израелските селища там и в Източен Ерусалим също противоречат на..

публикувано на 20.07.24 в 07:51