Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлиан Попов: В Черно море има подходящ вятър за енергия

Юлиан Попов
Снимка: Ани Петрова

За пръв път Европа има стратегия за възобновяемата енергията от разположени в морето инсталации. Тя беше представена в края на миналата седмица. В нея присъства и Черно море, което за пръв път попада в стратегически документ, свързан с производството на ток от офшорен вятър. Стратегията поставя изключително високи цели, а за постигането им според оценките на Европейската комисия до 2050 година са необходими 800 милиарда евро инвестиции.

Производството на ток от вятър, не на сушата, а вътре в морето, е технология, която много бързо се налага на пазара, казва пред БНР Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация. 

"Европейската комисия беше натоварена да изработи стратегия, с която се поставя една цел - да се повиши капацитетът, изграден в Европа, от сегашните 12 гигавата на 60 гигавата през 2030 година, което е пет пъти увеличение и 300 гигавата до 2050 година, което е 25 пъти увеличение от днешната база".

Първите офшорни инсталации са построени преди около 30 години. Те са с малки турбини и са фиксирани за дъното на плитките места в морето.

"Сега вече най-големите турбини са действително огромни, понякога ги сравняват с Айфеловата кула, те се строят много навътре в морето и когато дъното е сравнително плитко - да речем 20 метра, 30 метра, те са забити в дъното, но все повече и повече се развива технологията за плаващите турбини, те са подобни на петролните платформи и дори има доста проучвания за това как фирми, които доминират пазара на офшорния нефт и газ, имат много добра позиция в развитието и разработването на плаващи платформи за офшорен газ", подчерта Юлиан Попов. 

Изследванията показват, че в Черно море има добър, подходящ вятър за енергия.

"Първо, трябва да бъде изучено и да се изградят пилотни проекти, в които да се види какъв е точно потенциалът, на кои места. Също по какъв начин взаимодействат едни потенциални проекти с околната среда, кои са добрите места за фиксирани турбини и кои са добрите места за плаващи турбини. Българското Черноморие е сравнително дълбоко. Техническият потенциал за България е за 2 гигавата фиксирани и 24 гигавата, което е огромен потенциал, плаващи", изтъкна Попов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дезинфекция на шезлонг на плаж в Гърция, 16 май 2020 г.

На почивка в Гърция през лятото - без сертификат за ваксиниране

За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране. Туристите ще се тестват на границата с бързи тестове преди влизане в страната. „Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация, като задължително условие за влизане на туристи“, заяви пред медиите министърът на туризма Харис Теохарис. Желаещите да влязат в Гърция,..

публикувано на 15.01.21 в 12:01
Евелина Славкова

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“ , направено по поръчка на „24 часа“. „ По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до..

публикувано на 15.01.21 в 11:32

Климатологът Георги Рачев: Мрънкаме срещу природата, а просто трябва да я обичаме

Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването  „Преди всички“. „ На хората трудно се угажда. Винаги има едно мрънкане срещу природата, а просто трябва да я обичаме и да се съобразяваме с нея “, коментира климатологът. За климата е необходимо..

публикувано на 15.01.21 в 08:09

Общините в Израел с цялостна помощ за карантинираните и хората в третия локдаун

Близо една пета от населението на   Израел  вече е имунизирано срещу Covid-19 . Въпреки това заради повишаване на нивото на заболеваемост беше обявен трети локдаун. За разлика от първия, дълги опашки за стоки от първа необходимост нямаше, но за малкия и среден бизнес новата карантина може да има фатални последици. Затова в големите общини на..

публикувано на 14.01.21 в 10:41
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Тръмп е следствие от дълбоката криза, а не причина за нея

„ В продължение на 4 години САЩ – това беше Тръмп. Гледката не беше особено вдъхновяваща. Днес мотото е: Тръмп – това не е САЩ, но това в най-добрия случай е само наполовина вярно, с оглед дълбоко разделената Америка . Това, на което сме свидетели в момента, е своеобразен политически махмурлук. И докато за някои това означава преосмисляне, то..

публикувано на 14.01.21 в 09:40

Заключващите чипове за входните врати - защита, но и риск в спешна ситуация

Чипирахме входовете на жилищните си сгради, заключихме ги със сложни системи. Защитени ли сме обаче не само срещу нежелани „гости“, но и в аварийна или спешна ситуация, когато трябва бързо да напуснем дома си? „ Има различни системи – с двойни врати, с усложнения до безкрайност. Не трябва да забравяме, че освен сигурността от външни..

публикувано на 13.01.21 в 11:48
Снимките са предоставени от слушателите, подали в „Хоризонт“ сигнал за проблема.

Пешеходна алея в столичния квартал „Люлин“ тормози местните жители

Жители на столичния квартал „Люлин“ се борят пешеходна алея да стане достъпна и безопасна за преминаване. Тя се намира в междублоково пространство, оформило се през годините като едно от малкото зелени места в района. Състоянието на пътеката, която е и най-прекият път на живеещите в съседните блокове до пазара, метростанцията и пощата,..

публикувано на 13.01.21 в 10:08