Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На екскурзия – до Турция може, у нас – не

Законът за туризма не съдържа легално определение на понятието „екскурзия“

Снимка: БТА

Заповедта на здравния министър от началото на ноември, с която се преустановява провеждането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти в страната, не е изчистена и не е конкретизирана, твърдят туроператори. Те не виждат логика в това екскурзиите в страната да са забранени, а автобусните екскурзии до съседна Турция например – разрешени. 

Междуградските автобуси превозват пътници, на летищата също има струпване на хора, които могат да се заразят с Covid-19. Има и начин заповедта на министъра да бъде заобиколена. 

Един от туроператорите изпрати запитване до Министерството на туризма и до Министерство на здравеопазването с искане ведомствата да обяснят какво се разбира под „екскурзия“.

Екскурзията е услуга туристически пакет, който включва поне нощувка и транспорт или транспорт с продължителност повече от 24 часа, посочва собственикът на туроператорска фирма Доброслав Илиев.

Еднодневните групови пътувания са забранени. В Закона за туризма обаче няма понятие екскурзия и няма понятие групово туристическо пътуване, отбелязва Илиев. „Ако сме две семейства и сме се качили във ван – ние група ли сме или не сме група?“

„Спряхме да организираме пътувания в страната, защото от Министерството на здравеопазването считат, че всяко пътуване в автобус е групово туристическо пътуване“, пояснява още Доброслав Илиев.

Проблем се оказва превозът на участници в конферентни събития и семинари. „Семинарите и конференциите не са забранени, но как тези хора да стигнат от летището до хотела“, пита Илиев.

Оказва се, че Държавната агенция „Автомобилна администрация“ няма правомощия за контрол по заповед, издадена от здравния министър. Спазването на заповедта би следвало да се контролира от РЗИ и здравните институции.

„Еднодневните пътувания не са екскурзии – вие предлагате на хората услуга транспорт от точка А до точка Б и обратно. Нямаме нощувка, нямаме храна, дори няма и застраховка. Но някой е решил, че трябва да ги забрани“, възразява още Доброслав Илиев.

Той дава пример с екскурзиите до Турция, които не са забранени. „Оттук до границата тези хора как ще стигнат? Нали пак пътуват организирано с автобус, прекосяват 350 километра в едната посока...“. 

Ако искаме да заобиколим заповедта, можем да пуснем договор за трансферна услуга – никъде трансферите не са забранени, категоричен е Илиев. „Но така ли трябва да се работи в тази държава?“

И Министерството на туризма няма правомощия да осъществява контрол по Закона за здравето, става ясно от позиция на ведомството.

Още детайли по темата – в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Метеорити, показани от Георги Пенев пред

Може ли да се посадят растения в прах от метеорити

"Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах . Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим..

публикувано на 23.01.21 в 11:38

„Хоризонт“ - отговорност и сбъдната мечта

За повечето от работещите в „Хоризонт“ това не е просто работа независимо дали са зад микрофона в студиото, на звукорежисьорския пулт, или си в кореспондентския пункт в страната. „Хоризонт“ е отговорност, призвание, предизвикателство, мисия, да работим за хората и обществото. „Хоризонт“ просто е сбъдната мечта и дори любов. За любовта..

публикувано на 22.01.21 в 16:34
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

„ Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години , а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга. Иванов е автор, режисьор и..

публикувано на 22.01.21 в 11:13
Васил Тончев

Васил Тончев: Президентските избори ще бъдат рефлексия на парламентарните

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от..

публикувано на 22.01.21 в 09:48
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17