Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Окончателно: 40 лева месечна помощ за дете за семействата с доход до 410 лева на човек

| обновено на 25.11.20 в 20:49
Снимка: БГНЕС

По 40 лева месечна помощ за отглеждане на дете ще получават семействата с доход до 410 лева на човек, реши окончателно парламентът.

Текстовете са записани в Бюджет 2021. Родителите ще имат право и на данъчно облекчение.

При най-нискодоходните семейства с две деца, помощта ще бъде 90 лева, за три - 135 лева и за четири - 145 лева.

Ако доходът на човек от семейството е 410 и 510 лева, помощта ще е 80 % от сумата на месечните добавки на най-нискодоходните семейства.

Родителите ще имат право и на приспадане на данъчната основа, с което за едно дете в домакинство ще остане доход от 450 лева, за две деца - 900 лева, а за три - 1 350 лева.

За сравнение - и в момента има възможност за намаляване на данъци, но практически в семейство остава по 20 лева за дете.

Депутатите одобриха още еднократна помощ от 120 лева за най-бедните възрастни хора.

Партийните субсидии ще бъдат осем лева на спечелен глас.

Спорните текстове за бързите кредити ще бъдат обсъдени в пленарната зала като част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. С тях се актуализира за трети път и тазгодишната финансова рамка.

Спорните текстове, с които при просрочие главницата при бърз кредит може да са удвои, ще бъдат променени с поправка, направена във вторник от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова през текстовете от финансовата рамка за догодина.

Въпреки че това не е логичното място на текста в нормативната уредба, по този начин се отговаря на острата обществена реакция на поправката, внесена от независимия депутат Спас Панчев. Тя също бе направена през Закона за ДДС, а вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстовете.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета ще бъде окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, а в нея намира място и третата актуализация на бюджета за тази година.

Според нея икономиката ни ще се свие с три процента тази година, а хазната ще завърши с дефицит над четири на сто.

Депутатите ще продължат работата си по окончателното приемане на тестовете от бюджета утре.


Повече от шест часа в пленарната зала продължиха дебатите по окончателните параметри на бюджета за следващата година. В него депутатите заложиха дефицит от повече от 5 милиарда 480 милиона лева. Повече пари спрямо тазгодишната финансова рамка има за министерствата на труда и социалната политика, образованието и здравеопазването.

Макар че и бюджетът на Министерството на вътрешните работи е увеличен, мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП за увеличение на възнагражденията на полицаите с 30 % за догодина. Именно това бе и искането на синдикатите в МВР, тъй като полицаите също като медиците са на първа линия. Ръстът на заплатите им обаче ще бъде 15 на сто, както бе договорено между ръководството на министерството и синдикатите в него. Смиляна Нитова от левицата се обърна към колегите си от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

"Опитахте се мимоходом да противопоставите техните искания като разменна монета с исканията на майките и детските".

Друго отхвърлено предложение на опозицията бе свързано с увеличаването на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони. Халил Летифов от ДПС кометира, че тези средства е можело да се осигурят и от европейските фондове:

"Изтървахме два програмни периода, в които не успяхме да набавим така необходимите средства, за да можем ние да имаме едно нормално развитие".
 
Депутатите гласуваха 32 милиона лева да бъдат насочени към компаниите, които осъществяват превози по нерентабилни маршрути.

За момент дебатът в пленарната зала беше фокусиран върху бюджетите на отделните общини. До края на закона - депутатите ще преминат към ключови текстове като размера на възможния нов държавен дълг. Според него максимално през годината може да бъде поет нов дълг от 4 милиарда и 500 милиона лева. Новите държавни гаранции могат да бъдат 840 милиона лева, като най-вероятно по-голямата сума ще бъдат гарантирани програми през Българската банка за развитие.

Въпреки подкрепата на председателя на парламента Цвета Караянчева, пленарната зала отхвърли искането на БСП за осигуряване на 3 милиона лева за изграждането на защитени жилища за жени, жертви на домашно насилие.

Промените трябваше да бъдат направени в бюджета на социалното министерство, а вносителят им Дора Янкова защити тезата си така:

"Чухте случая в Сандански тази седмица. Ако действително е вярно, че жената е получавала насилие, къде е могла да отиде?".

Председателят на парламента Цвета Караянчева бе категорична, че общините също имат роля в създаването на условия на жените, жертва на домашно насилие, да получат правна и социална подкрепа. Въпреки че е предложение на левицата, Караянчева даде гласа си "за":

"Аз подкрепям вашето предложение, защото наистина тази битка, която водим, особено в днешния ден, е много знакова и това е дълг на нашето общество да защитим тези жени, които са подложени на домашно насилие".

Днес се отбелязва международният ден на борбата срещу насилието над жени.

Депутатите отхвърлиха и искането на ДПС за създаване на платформа за 1 милион лева, наречена "Дари.бг", през която да преминават дарителските кампании.

В пленарната зала продължава работата по финансовата рамка за догодина.

Преди закриването на дебатите по първите членове от проектозакона лидерът на БСП Корнелия Нинова отново поиска спиране на гласуването по Бюджет 2021 година.

В декларация от парламентарната трибуна Нинова настоя: "Новите икономически и социални мерки в помощ на икономиката и на домакинствата да се включат в Бюджета допълнително и да се осигурят финансово и след това да продължим с гласуването".

Началото на дебатите бе поставено снощи на извънредно заседание, а основната критика на опозицията срещу финансовата рамка за догодина е, че е изчислена при нереалистичен растеж на икономиката и че не отразява реалната ситуация с пандемията.

Вчера бяха одобрени бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

4,5 милиарда лева е размерът на новия държавен дълг, който може да бъде поет догодина, е записано в проектобюджета за 2021 година. Дефицитът в хазната ще бъде 3,9 процента.
 
Румен Гечев от БСП посочи, че по отношение на приходите от ДДС се запазва налогът върху лекарствата, а се намалява данъкът върху бирата и виното.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че управляващите са решили да не увеличават максималния осигурителен праг в бюджета на ДОО, за да останат повече разполагаеми средства в компаниите с висока добавена стойност.

С бюджета се променя за трети път и тазгодишната финансова рамка, чиято актуализация се наложи заради пандемията от Covid-19.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, реши окончателно Народното събрание. Карантинираните граждани ще заявяват такова гласуване до 3 дни преди изборите. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци. Мнозинството в НС отхвърли предложението на ДПС за уеднаквяване на режима за..

обновено на 28.01.21 в 12:44
24 май и Денят на Съединението - 6 септември са понеделници, което означава, че за двата празника почивните дни ще са три поредни.

116 са почивните дни през 2021 г., по 5 поредни за Великден и Коледа

Почивните дни през тази година са общо 116, като от тях 104 се падат през  уикендите, а 12 са официалните празници. Това сочи справка на КНСБ. Само 17 са официалните работни дни през май, а по 22 са работните дни през март, юни, август и ноември. Между 30 април и 4 май са почивните дни заради Великден и Деня на труда. Пет поредни..

публикувано на 28.01.21 в 12:37
Костадин Ангелов

Covid-19: България е на 27-о място в ЕС по заболяемост

Продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция в страната и всичко това ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Дневната ни заболяемост спадна под 100 на 100 000 души. Запазва се тенденцията..

обновено на 28.01.21 в 12:17

България е с 5 места надолу в Индекса за възприятие на корупцията на „Трансперънси Интернешънъл“

С 5 места надолу е паднала България в традиционното изследване на международната организация „Трансперънси Интернешънъл“ (Transparency International) за нивото на възприятие на корупцията през изминалата година.  Ако през 2019 година страната ни е била на 74-о място, то през 2020 г. вече сме на 69-о. Заедно с Унгария и Румъния България с..

публикувано на 28.01.21 в 11:56

Зимната обстановка в страната остава усложнена в отделни райони

Зимната обстановка в страната след снеговалежите в отделни райони остава усложнена. Продължава работата по отстраняване на причинените от лошото време аварии. 16 села са без ток в Добричко , както и 4 в община Каварна и 2 в община Генерал Тошево. Не работят помпените станции Батово, Долина и Дъбрава. Без вода са 18 села, нарушено е..

обновено на 28.01.21 в 11:39

Работещи в хранителната промишленост настояват за приоритетно ваксиниране

За приоритетно ваксиниране на работещите в хранителната промишленост настояват от Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към КНСБ и девет работодателски организации. В писмо до министрите на здравеопазването и на земеделието се припомня, че Европейската комисия препоръчва във ваксинационните планове  -..

публикувано на 28.01.21 в 11:31

Михаил Околийски: Ваксинацията трябва да се случва по справедлив начин

„ Необходимо е всяка страна да положи усилия не само да създаде имидж, че ваксинацията се случва по справедлив начин, но това наистина на практика да е така .“ Това каза пред БНР  доц. Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация у нас Ситуацията е проблемна и динамична. Оказва се, че производството на ваксини не е..

публикувано на 28.01.21 в 11:26