Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Неизяснените епидемиологични детайли за Covid подхранват конспиративните теории

Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“. 

Последното проучване на центъра показва, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени  чипове в хората с цел контрол над тях.

„Конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид, характер, дефиниция. Тоест нещо, което привидно зад него може да бъде разкрит задкулисен договор“, отбеляза Стефанов.

Българското общество е съществено подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания от подобен характер отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса, подчерта изследователят. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Анастас Стефанов посочи някои от причините за подхранването на конспиративните вярвания:

„Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели.“

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. „Особено по някои от твърденията, които сме тествали, но това не значи, че сред значителна част от обществото същевременно няма тревожност относно тази втора вълна на масово заразяване.“

Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта политологът. Значителна част от мерките, анонсирани в понеделник, ще се потвърдят, но ще има и нюанс на преосмисляне от дебатите с различни заинтересовани страни, каза той преди правителственото решение, което се очаква днес. 

„От една страна има натиск към здравната система, има и натиск от здравната система за налагането на определени мерки, а от друга страна зависят всички тези браншове и икономически сектори, които така или иначе от пролетта насам търпят загуби и не са се възстановили. Не съм сигурен, че може да се намери златна среда. Малко или много като общество трябва да приемем факта, че ще има потърпевши извън здравно засегнатите.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на нивата от миналата – 4.5 до 6.5% при потребителските кредити и около 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните кредити . Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“. „Още е много рано да говорим за увеличаване на лихвите. Аз съм от..

публикувано на 20.01.21 в 10:30
Корпус към Дома за възрастни хора с деменция „Приста“ в Русе.

130 психичноболни ще бъдат изведени от държавните психиатрични болници в нови центрове

„ Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през..

публикувано на 20.01.21 в 10:01

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема: „ Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне “, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш..

публикувано на 19.01.21 в 10:23
Снимката е илюстративна

Колко опасен може да бъде ивермектинът

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни , предупреди пред БНР доц. Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-Covid изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт. Доц. Симова е..

публикувано на 19.01.21 в 08:28

Емил Георгиев: Да се преразгледа ролята на доставчиците на социални мрежи

Случилото се както на 6 януари в САЩ (щурмът на Капитолия – бел. ред.), така и след това, трябва да ни даде отправна точка да преразгледаме ролята на доставчиците на социални мрежи в обществото и дали правоотношенията между потребителите и тези социални мрежи са изцяло договорни и най-вече как съдилищата оттук насетне ще се отнасят към жалби на..

публикувано на 18.01.21 в 10:12
Десислава Ахладова

Ахладова: С промени в закона мерките при домашното насилие ще се въвеждат много бързо

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление  остава затворен в рамките на семейството “, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие .  „Според данните от национално представително проучване на тема..

публикувано на 18.01.21 в 10:09

Картофи от Германия и Франция се продават за български, нашите производители са гневни

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с..

публикувано на 15.01.21 в 11:34