Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите: Ще подкрепим бизнесите, засегнати от Covid рестрикциите

Снимка: Пресслужба на МС

От понеделник работещите в бизнесите, които затварят заради новите ограничителни Covid мерки, ще могат да кандидатстват за помощ от 24 лева за всеки от дните, в които ще са в непланетен отпуск. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Постановлението за новата мярка в подкрепа на бизнеса е прието днес от правителството:

"Ще се изплаща помощта директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците.

Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се представят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях.

Това, което сме отделили в момента за тази мярка е за около 50 000 души 50 милиона лева, но бързам да кажа, че мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души.

Разбира се, готови сме, най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона.

Постановлението днес е за първите 50 000, но разбира се, ние имаме готовност ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление", каза Деница Сачева.

Продължават да действат и всички досегашни мерки за подпомагане на работодателите, заетите и семействата с деца, които ще си останат по домовете.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите фирми от мерките ще получат  подкрепа. 156 милиона лева са отделени за това, като целта е да се покрият загуби от обороти.

Подробностите ще станат ясни до часове, уточни министър Борисов:

"Ние считаме на този етап, разбира се, това ще бъде съгласувано, това да бъде процент от оборота, който са загубили компаниите, които няма да работят тези три седмици.

Тоест говорим за една мярка, която да бъде в ликвидна подкрепа на тези бизнеси, които няма да могат да работят".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДПБЗН получава шест нови пожарни и една линейка

Шест нови противопожарни автомобила и една линейка получава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са закупени за близо 4 милиона лева от Фонд "Пътна безопасност". Пожарните автомобили са за Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Ямбол, а линейката е за столичната пожарна...

публикувано на 02.08.24 в 11:10

КНСБ: Линията на бедност за 2025 година трябва да е 667 лв., а не 638

Линията на бедност за 2025 година трябва да бъде 667 лева, а не 638 лева, както предвижда проект на правителствено постановление - това се посочва в позиция на КНСБ, изпратена до служебния социален министър Ивайло Иванов. Срокът за обществено обсъждане на проекта е 12 август. Определянето на линията на бедността се прави ежегодно, съгласно..

публикувано на 02.08.24 в 10:48
Бойко Борисов

Борисов: В 50-ото НС има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента, че в 50-то Народно събрание има формирано мнозинство в лицето на Пеевски, Костадинов и Петков. Коментарът му беше по повод създадената вчера временна парламентарна комисия за проверка на кмета на Доспат от ГЕРБ - Елин Радев. "Те си се събират на мнозинства. Това, което говорят..

публикувано на 02.08.24 в 10:26

Главчев: Не е необходима друга помощ за борбата с пожарите, освен тази по Механизма за гражданска защита на ЕС

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че има координация с Гърция и Северна Македония за овладяване на бушуващите по места пламъци. "В този момент не е необходима друга помощ, освен тази, която се оказва по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз", каза в отговор на депутатски въпрос Димитър Главчев. Ограничен е пожарът,..

публикувано на 02.08.24 в 10:03
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и председателя на УС на НКЖИ

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ заради занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково - Долно Камарци, където няколко..

публикувано на 02.08.24 в 09:47
Община Венец

Какво се случва в Делиормана, където хората са верни на Доган, но зависят от Пеевски?

В Делиормана има разцепление между редови депесари и върхушка . Това обясни пред БНР Дияна Желязкова, главен редактор на сайта Radian.bg. Става въпрос за Лудогорието, където има голяма концентрация на български граждани от турски произход.  " От година работим по проект за медийните пустини, каквито са нашите погранични общини от Делиормана"...

публикувано на 02.08.24 в 09:21

Село Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:52