Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природен парк „Витоша“ търси покрепата на софиянци за изграждане на изгледна площадка на Копитото

Природен парк „Витоша“
Снимка: БГНЕС

Предложението на Дирекция на Природен парк „Витоша“ за изграждане на изгледна площадка на Копитото е един от проектите, включен в инициативата на Столичната община “София Избира”. Чрез гласуване жителите на София могат да изберат един от 38-те проекта, одобрени по програмата, които да бъдат заложени за изпълнение в бюджета на общината за 2021 година.

"Това е предложение на Дирекцията на Природен парк „Витоша“, за който от доста години се опитваме да намерим начин за неговото реализиране. Целим с този проект за изграждане на изгледна площадка и кът за отдих в местността Копитото, да облагородим и обезопасим едно от  много посещаваните места на територията на парка. Предвиждаме проектът да бъде реализиран в непосредствена близост до нефункциониращата горна лифтова станция на въжена линия Княжево - Копитото, тъй като избраното място е изключително популярно заради красивата гледка, която се открива към града и обект на постоянно посещение от гостите на София и от туристи“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“.

Досега тази територия не е подържана, със занемарена инфраструктура е, отчасти опасна за туристите.

"Потокът на автомобили към Парка е изключително голям и в настоящия момент. Това е един от основните проблеми на Природния парк, на Дирекцията, на Столичната община. Ние през годините работим интензивно в посока търсене на възможности за решаване на тези проблеми, водим разговори със Столичната община. Този проект едва ли ще увеличи в голяма степен и без това безкрайно големият туристически поток".

Автомобилният трафик към Природен парк "Витоша" влияе негативно и на биологичното разнообразие, допълни Петракиева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишно момче с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:19
Валерия Велева

Валерия Велева: В ДПС ще протекат процеси на разслоение, ще продължат и след изборите

Има огромна вероятност БСП и ДПС да не се явят на изборите с абревеатурата си. ДПС ще бъде в коалиция, но може да бъде нещо друго, а не Движение за права и свободи. Това прогнозира журналистът Валерия Велева в интервю пред БНР. В предаването "12+4" тя коментира процесите в Столетницата и в Движението. "Проблемите трябва да..

публикувано на 29.08.24 в 13:11

Обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито във Великобритания

Във Великобритания министрите обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито като част от стремежа за постепенно премахване на тютюна. Възможно е тютюнопушенето да бъде забранено в градините и дворовете на кръчми и ресторанти, пред болниците и спортните площадки.  Мерките се предлагат като част от по-строг вариант на законопроекта..

публикувано на 29.08.24 в 13:09