Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Няма излишни мерки, но да се спазват

Д-р Цветелина Спиридонова и д-р Десислава Кателиева пред БНР

Лекари на първа линия в лечението на Covid-19
Снимка: БГНЕС

"Няма излишни мерки. В такъв етап на пандемията сме, че каквато и мярка да се предприеме, ще има някакъв ефект", каза пред БНР д-р Цветелина Спиридонова, лекар на първа линия и изпълнителен директор на частна болница в Пазарджик, в която има и Covid отделение. По думите ѝ българите са разделени за и против мерките и не ги спазват, затова сме се провалили в борбата с коронавируса. 

По думите на лекарката здравната система ще се облекчи с правилна организация на проследяване на пациентите - ранна диагноза и ранно отсяване на пациентите, които да постъпят на болнично лечение и подготвяне на тези болнични структури да поемат само пациенти, които са определени за лечение в болнични условия:

"Системата изпитва трудност в болничния сектор, защото само той е натоварен", подчерта д-р Спиридонова и заяви, че който добре диагностицира, добре лекува, а на здравната система сега първите два етапа липсват.

Според д-р Цветелина Спиридонова проблем има преди всичко с пациенти в тежко състояние, при които не е бил проведен на време PCR тестът и те остават неуточнени, а имат нужда от болнично лечение, но не могат да бъдат вкарани в Covid отделение. Затова специализираните сектори за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция не са така препълнени, както останалите болнични отделения.

"Пациентите трябва да знаят, че до трети, четвърти ден от заболяването трябва да им се направи PCR тест, независимо дали след това им предстои болнично лечение, или ще си останат вкъщи", обясни тя.

Д-р Спиридонова обобщи, че проблемът на здравната система в момента е липса на своевременна диагноза и тестуване на пациентите. 

Тя беше категорична, че очакваната ваксина ще е с много добър ефект върху заболеваемостта.

В предаването "Нещо повече" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ коментира, че натовареността върху структурите на спешната помощ е непоносима:

"Нямаме физическата възможност да обработим тази лавина от пациенти, много от които нямат и направени PCR тестова. ... Единственият начин да се намали бройката на заразените и на тези от тях, които ще стигнат до лечебни заведения, е да се затегнат противоепидемичните мерки".

По думите ѝ лечението по телефона е довело до това, че спешните медици са първите лекари, с които се среща пациентът. 

"Навременната медицинска помощ е ключът към намаляване на смъртността, за която заемаме едни от високите места в класациите, за съжаление", подчерта д-р Кателиева.

Интервюто на Георги Марков с д-р Цветелина Спиридонова и д-р Десислава Кателиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08