Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Александър Моцев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" припомняме делото на един забравен български музикант - Александър Моцев, който в средата на ХХ век работи като музиковед, фоклорист, диригент и педагог. Поводът е 120-годишнината от неговото рождение на 16 ноември 1900 г.

Роден е в Лом, през 1925 г. завършва теоритичния отдел на  Музикалната академия като ученик по цигулка на Никола Абаджиев и на Добри Христов по теория на музиката. Завръща се в родния си град, където започва кариерата си като учител по музика. През 1927 г. създава гражданския смесен хор „Петко Стайнов“, с който развива активна дейност, а формацията гостува с концерти в Румъния и Сърбия.

В същото време Моцев прави постановки на музикално-сценични творби в местния оперетен театър при читалище „Постоянство“ - до 1938 г. те са общо 12. Сред тях „Къщата на трите девойки“ от Берте, оперите “Орфей и Евридика“ от Глук, “Тахирбеговица“ от Димитър Хаджигеоргиев, “Марта“от Флотов и др.

Премества се в София и отново започва преподавателска дейност. Организира ученически хорове. В периода 1942/45 г. специализира музикология при Шенк във Виена. След завръщането си в България става научен сътрудник в Института за музика към БАН и член на научния съвет. Работи и като Главен референт - ръководител на хоровата самодейност и наблюдава работата на съставите из цялата страна.

В този период издава и първите си научни трудове в областта на българския фолклор - "Ритъм и такт в българската народна музика", "Работа над изпълнението и агогиката на песента“, монографията "Българска народни музика", по-късно и „Орнаменти в българската народна музика“, “Характерни ритми в творчеството на българските композитори“ и др. Съвместно с клавирната педагожка Лидия Кутева издава „Пиеси за най-малките пианисти“, както и “50 начални урока по цигулка.“

Моцев е автор и на над 200 статии и резензии  по различни музикални въпроси. Умира на 24 декември 1964 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Искам Вашия мъж“ – камерни послания на голяма сцена

„Искам Вашия мъж“ е първата премиера за годината в Сатиричния театър. Текстът е на Михаил Задорнов, преводът – на Боряна Пашева, режисьор е Владлен Александров, автор на сценографията е Боряна Семерджиева, а хореограф е Грозданка Ангелова. Режисьорът Владлен Александров определя пиесата като комедия на тънките чувства, болезнени надежди и..

публикувано на 19.01.21 в 11:13
Антон Угринов

Режисьорът Антон Угринов: Театърът е живо общуване

Антон Угринов е режисьор на 18 театрални постановки. Има две висши образования в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София - магистърска степен по режисура за драматичен театър в класа на проф. Красимир Спасов и бакалавърска степен по актьорско майсторство за драматичен театър. Притежава докторска степен..

публикувано на 18.01.21 в 17:52

Зорница Христова описа в книга живота на художника Вадим Лазаркевич

Зорница Христова написа биография за художника Вадим Лазаркевич, предназначена за деца - "Нарисува за децата - Вадим Лазаркевич".  Вадим Вадимович Лазаркевич е руски илюстратор, живял и творил в България през втората половина от живота си. Утвърждава се сред най-популярните за времето си художници на детски книги в страната.  Роден е в..

публикувано на 18.01.21 в 13:37

Националната награда "Бисерче вълшебно" за детски книги ще се проведе за девета година

Националната награда "Бисерче вълшебно" за детски книги, отличени чрез гласуване от деца, ще се проведе за девета поредна година. Децата от 5 до 16 години ще могат да отличат книгите, които са харесали. "Книгите ще се появят в сайта на самата награда - biserche.com от средата на февруари. Тази година ще имаме промяна във времето за..

публикувано на 18.01.21 в 12:52
Крис Клийв

Британският писател Крис Клийв пред БНР: Бяхме смели през 2020 година

7 юли 2005-а година за лондончанина Крис Клийв е денят, в който дебютният му роман трябва да се появи по книжарниците. „Възпламеняване“ разказва за млада жена, загубила семейството си след терористичен акт. Писателят обаче бързо трябва да забрави за вълненията около появяването на първата му книга. В девет без десет сутринта, три влака на..

публикувано на 17.01.21 в 17:03
София Менар

Започна 13-ото издание на кинофестивала „София Менар“

В края на тази седмица започна 13-ото издание на кинофестивала „София Мен а р“. Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани изцяло онлайн до края на януари. Филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и са наистина истории, които няма къде другаде да гледате.   Традиционно  „София Менар“ акцентира върху новото иранско..

публикувано на 17.01.21 в 06:33

Мисията на музиката в историята на Българското национално радио

Месец януари минава под знака на годишнина за Българското национално радио - с Наредба закон за радиото, одобрена с указ от Цар Борис III на 25 януари 1935 г. радиоразпръскването у нас става държавно. Тази дата се приема за рожден ден на БНР. По този повод в предаването "Сценична треска" на програма "Хоризонт" гостува Антоанета Радославова, която..

публикувано на 16.01.21 в 20:55