Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатно паркиране в буферните паркинги към метрото

| обновено на 26.11.20 в 13:19
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Буферните паркинги в София днес са безплатни заради отчетените превишени стойности на фините прахови частици. 

Темата беше обсъждана и в Столичния общински съвет. 

Според общинските съветници от БСП прогнозата за тройно превишаване на фините прахови частици във въздуха на София през последните дни е притеснителна, а Столичната община не се грижи отговорно за здравето на софиянци. Председателят на групата Калоян Паргов обвини администрацията, че умишлено занижава превишените стойности:

"В настоящата извънредна епидемиологична обстановка при трайно и силно завишени показатели за замърсяване на атмосферния въздух при положение, че времето все още е сухо и сравнително топло, улиците в София не се мият интензивно".

Според Лорита Радева от ГЕРБ мерките, които се взимат, са адекватни, а като пример тя посочи безплатното паркиране в днешния ден на автомобили в буферните паркинги в София. 

Ще има възможност да бъде въведена мярката „зелен билет“ при отчитане на по-ниски стойности на замърсяване на въздуха отколкото до сега:

"Мярката "зелен билет" досега се въвеждаше при измерване от 200 микрограма на две станции. Сега ние предлагаме това ниво да падне на 150 микрограма при същите условия, измерени на две станции".

В предаването "12+3" Ивайло Хлебаров от Сдружение "За земята" коментира, че Столичната община изключително мудно се "движи в посока на вземане на адекватни решения":

"Програмата, която г-жа Лорита Радева спомена, е четвърта поредна програма, с действие до 2026-а година. Можем да преценим, че след като четвърта програма правят, явно е много трудно на Столичната община да се справи с предизвикателствата".

Той подчерта, че мерките в тази програма зависят от волята и усилията на Общината:

"Програмата залага на мерки, свързани с транспорта, въпреки че той е със значително по-малък принос за замърсяването в София, но за сметка на това около 80% от целия бюджет на програмата ще отиде за транспорта. А мерките, които най-много ще се отразят на замърсяването на въздуха, са свързани с подмяна на отоплителните уреди на хората, които се отопляват на твърдо гориво. Говорим за подмяна на отоплителните уреди в близо 50 хиляди домакинства, а до момента няколко стотин домакинства са сменели уредите".

По думите на Хлебаров администрацията е осъзнала проблема, още когато се е появило решението на Европейския съд през 2017-а година, но въпросът е дали се вземат навременни и адекватни мерки.

Интервюто на Снежана Иванова с Ивайло Хлебаров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42