Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални: Руските власти трябва да се третират като банда престъпници

Руски опозиционни лидери настояха санкциите срещу Русия да бъдат насочени директно срещу президента Путин и близките му олигарси

| обновено на 28.11.20 в 11:07
Алексей Навални пред ЕП във видеоконференцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските опозиционни лидери Алексей Навални, Владимир Кара Мурза, Владимир Милов и Иля Яшин настояха санкциите срещу Русия да бъдат насочени директно срещу президента Владимир Путин и неговия кръг от олигарси. Това стана по време на виртуален дебат във външната комисия на Европейския парламент. 

Те поискаха Евросъюзът да не признае резултатите от изборите за руската Дума, предвидени за следващата година, с мотива, че нито един представител на опозицията на е допуснат до тях.

Проведен в атмосфера на изключително висок интерес и топъл прием от страна на представителите във външната комисия на Европарламента, разговорът с руските опозиционни лидери продължи около час и половина. Председателстващият заседанието Урмас Пает от "Обнови Европа": 

"Този развой на събитията е твърде обезпокоително и в комбинация с агресивните действия на Русия към нейните съседи, доведе Европейският парламент до тъжния извод, че Русия повече не може да се смята за стратегически партньор на ЕС и че трябва да се направи пълна стратегическа преоценка на отношенията между двете страни. В същото време е важно да се предаде посланието, че ние, като представители на народите на Европа, стоим до руските граждани в борбата им за по-свободна, по-отворена и по-демократична Русия".

Като заяви, че отравянето му няма да е нито първата, нито последната атака срещу политическите противници на режима, Навални подчерта, че е време да се изработи нова стратегия към Русия.

"Руските власти трябва да се третират като банда престъпници", бе категоричен той и допълни:

"Просто поставете на прицел конкретен олигарх - всеки, отляво и отдясно, мразете ги! Досега не сме видели реални опити олигарсите да бъдат поставени на прицел. Усманов, Абрамович - назовавайте ги с имената им!  Когато руският народ разбере, че Европа ги държи настрани от Европа, по улиците на Русия ще започнат тържества“. 

"Най-късно след 10 месеца в Русия трябва да се проведат избори за Държавната Дума. По това време би трябвало да бъде разгърната широка предизборна кампания в целия политически спектър, но това няма как да се случи, тъй като на кандидатите на опозицията не е разрешено да се явят на тях", каза от своя страна Владимир Кара Мурза. Той даде за пример отхвърлената 9 пъти молба на Навални да бъде допуснат до изборите: 

"Като чуете следващия път от медиите, които разпространяват кремълска пропаганда, или от някоя друга медия на Путин на Запад, че той има широка подкрепа на Запад, просто задайте обикновения въпрос: "Ако наистина е толкова популярен, защо се бои толкова от свободни избори".

Не беше спестена и критика към използваната реторика от ЕС за санкциите, които се определят като "антируски". Председателят на общинския съвет на Московския Красноселски район Иля Яшин:

"В реториката на западните политици често тези санкции се наричат "антируски". В политиката думите имат голямо значение. И когато самите европейски политици и дипломати ги наричат официално по този начин, на Путин му е далеч по-лесно да убеди руското общество, че наистина е така. Затова бих призовал представителите на ЕС да коригират реториката си и да нарекат санкциите такива, каквито са всъщност - антиолигархични, антикремълски, антипутински, но не и антируски". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Владимир Кара-Мурза, председател на фондация Борис Немцов и вицепрезидент на фондация Свободна Русия, участва във видео изслушването на Комисията по външни работи на Европейския парламент.Иля Яшин, руски политик, ръководител на община Красноселски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34