Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама великотърновци намериха алтернатива на ограничителните мерки

Снимка: Здравка Маслянкова

Двама великотърновци намериха алтернатива на ограничителните мерки на държавата, с които клуб по народни танци и школа по шах бях затворени за втори път през тази година. Хореографът Николай Корчев и международната гросмайсторка по шахмат Цвета Галунова станаха продавачи на плодове и зеленчуци на кооперативния пазар. 

„Винаги има начин да се справим, въпросът е да гледаме напред“, казват Николай и Цвета с тяхното обединение за надежда. 

„От 12 месеца в тази година ние сме работили само пет. Ситуацията наистина тази година е пагубна за нас, но въпросът е наистина да намерим начин да се справим със ситуацията, не да наведем глава и нос, а да намерим начина да се справим. Това нещо, което ние създадохме заедно с Цвета Галунова, го направихме точно за един ден – от едно обаждане по телефона, до всички държавни институции, от които трябваше да имаме разрешения, през доставчици. Има желание, това ще ни спаси“, посочи Николай Корчев. 

Цвета допълва: 

Това е нашият начин за оцеляване и нашата форма за един мирен протест срещу това, че нашите сектори нямат държавно подпомагане. Държавата ни поставя в една патова ситуация, в която изглеждаше, че нямахме полезен ход как да спасим своите организации и как да продължим дейността си. Ако сравним с това – когато царят ни е заплашен, ние избягахме от шаха и намерихме една друга алтернатива“. 

Пред масата с плодове, зеленчуци, ядки и подправки в началото на великотърновския пазар международната гросмайсторка е сложила шахматна дъска, купите и десетките медали, които има от национални и международни турнири, пременила се е престилка, сплела е русите си коси на плитка и продава. 

„Дали ще е в залата за народни танци, или ще са обиколки около масата със зарзават, за да се обслужват клиентите, все е движение и отговорна работа“, казва хореографът. 

Николай и Цвета превърнаха в атракцията на великотърновския кооперативен пазар и си намериха приятели сред останалите търговци. Съседка по маса им е Ива Дълбокова, която продава на пазара от близо 20 години: 

„Много са ентусиазирани и са невероятни. Внасят съвсем свежа нотка на пазара. Не се притеснявам от конкуренцията им. Да са все така амбициозни и да не се оставят да бъдат матирани от живота“.  

Оказа се, че шахматистката и хореографът не са с премиерен спектакъл в земеделието и търговията на зарзават. Цвета Галунова помага в селската градина на семейството в Караисен, а Николай Корчев от години помага на баба си в Долна Оряховица с отглеждането и продажбата на плодове и зеленчуци. Част от продукцията им на великотърновския пазар е и от семейните градини, и от фермери от Еленския балкан.  

„Тук тази сергия не е случайна, защото, когато заминавах за София да уча, аз точно на тази маса съм се учил да продавам и така си бях събрал пари лятото на 7-и срещу 8-и клас, за да замина за София. Усещането обаче е връщане в началото. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали в крайна сметка, защото можем да се върнем там, откъдето сме тръгнали. Усмивките на хората, макар и през маските, очите им светят като светофари. Това е зареждащо“, казва Николай Корчев.  

„Интересно е и ние го възприемаме като предизвикателство. Правим го с усмивка и наистина това е нещо, от което ние ще научим много. Плюс това това е нещо, което е временно и ние разчитаме, че сега благодарение на всичките тези усмихнати хора, които минават оттук, радват ни се и ни подкрепят, ние ще успеем да съхраним своите организации и за след времето на пандемията“, коментира Цвета Галунова. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон.  Играта на „пинг-понг“ между двете камари на британския парламент продължава по спорния законопроект,..

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Ръководителят на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен

Мисията на МВФ представя резултатите от прегледа на икономиката и финансите ни

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е време у..

публикувано на 19.03.24 в 04:28

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07