Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди чилийци поискаха оставката на консервативния президент Пинера

Демонстранти обявиха, че протестите продължават до оставката на държавния глава.
Снимка: БТА

Хиляди хора демонстрираха вчера в чилийската столица с искане за оставка на консервативния президент Себастиан Пинера, на фона на подновени протести и ожесточени сблъсъци с полицията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Около 10 000 души, призовани в социалните мрежи, се стекоха по улиците близо до сградата на правителството, защитена от силно полицейско присъствие, за преминат по булевард „Аламеда“ - основната пътна артерия на чилийската столица.

Полицаите използваха газ и водни оръдия, за да разпръснат групи мъже с качулки, които хвърляха по тях камъни и подпалиха автобусни спирки.

Десетки демонстранти повръщаха и падаха на земята, след като бяха вдишвали химикали, съобщиха репортери на АФП.

Цялата страна ще продължи да излиза на улиците докато президентът не подаде оставка, докато не напусне поста си, Чили ще продължи да се мобилизира, не само в Сантяго, но и в цялата страна, заяви за АФП Андреа Молина - 36-годишна демонстрантка, която работи в магазин.

Демонстрацията беше организирана след няколко дни на сблъсъци между протестиращи и полиция, както и след женския поход, проведен в сряда по повод международния ден за прекратяване на насилието срещу жени, който завърши с бунтове.

Петъчната демонстрация обаче, беше най-важната тази седмица.

Тя се проведе без лидер или организираща група и мобилизацията и насилието по улиците бяха възобновени, но без масовостта от миналата година.

Демонстрации имаше също в южния град Консепсион, северния Антофагаста и централния Валпараисо.

През октомври 2019 г. избухна безпрецедентна вълна от протести, прекъсната от пандемията от коронавирус, която засегна силно страната.

След референдума на 25 октомври, на който преобладаващото мнозинство се обяви за нова конституция, за да се ликвидира наследството на диктатурата от ерата на Пиночет (1973-1990 г.), протестното движение отслабна, но се възроди преди седмица.

БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Празният площад

Чили обяви "катастрофа" и отложи референдум

Чили обяви "състояние на катастрофа" и отложи референдум за промени в конститутцията, а междувременно няколко латиноамерикански страни обявиха вечерен час с цел борба с коронавируса, предаде АФП. Чилийските мерки ще траят 90 дни и ще помогнат да защитим..

публикувано на 19.03.20 в 13:27

Извънредно положение в Чили заради поскъпване на билетчето за метрото

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго днес, след като градът с 6 млн. жители потъна в хаос насред бунтове, в които бяха запалени сгради, а метростанции изпочупени, предаде Ройтерс. Протестиращите са..

публикувано на 19.10.19 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.; В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът..

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на..

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с..

публикувано на 29.03.24 в 07:26

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159..

публикувано на 29.03.24 в 01:40