Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Лъчезар Трайков: По-строгите мерки спасяват, докато няма ваксина

Трябва да има мораториум на тема здраве

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Кирил Чобанов, БНР

"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България. Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален:

"Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу Covid-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.

"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат мерките у нас.

Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера и ниското заплащане на специалистите:

"Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите". 

Липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително, подчерта той и посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.

По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве:

"Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".

 Той беше категоричен, че трябва да бъде върнато доверието в здравеопазването в България.

Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени и извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери:

"От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи".   

Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.

"Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите", уточни акад. Трайков. 

Интервюто на Диана Янкулова с акад. Лъчезар Трайков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Блинкън изрази пред Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09