Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателят Мануел Вилас: Нашият живот винаги е свързан с другите

Мануел Вилас
Снимка: Славена Илиева

Мануел Вилас е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” - „Ордеса“.

Рада Панчовска преведe поезията на Мануел Вилас и това беше и повод той да гостува в България по повод 110 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между Испания и България.

Испанският писател Мануел Вилас гостува в България и въпреки коронавируса се осмелява да пресече Италия, Испания и да се срещне със студенти от различни университети в София, с негови колеги писатели и да сподели неговия опит.

Преди да разкаже за литературните си постижения, той споделя за трудностите със справянето с коронавируса в Испания.

Дали това да посети България е предизвикателство, или както в едно от неговите стихотворения казва: “Дали е незрялост да пресечеш толкова граници".

„Да, има нещо като лудост или незрялост да се осмели човек да пресече толкова граници и то по време на коронавирус. Но смятам, че културната дейност трябва да продължи да се развива. И е чудесно писателите да достигат до места, където ги канят да участват, за да заявят присъствието на културата. Но наистина по време на коронавирус много хора се страхуват да се движат. Но, ако хората предприемат нужната хигиена и медицинските изисквания, като носенето на маска, миенето на ръце с препарат, както и спазването на необходимото разстояние - то може да си позволим да организираме културни събития. В Испания хората продължават да посещават културни събития, като спазват дистанция, както виждам това се случва и тук в България", каза Мануел Вилас.

Какъв е живота на писателят Мануел Вилас днес?

"Мога да кажа, че това е живот наполовина, сякаш не е цялостен. И отново се връщам към затварянето на хората в Испания. Три месеца бяхме затворени в нашите домове, беше забранено да излизаме навън, дори да купиш медикаменти или храна. Наистина много тежко преживявахме тези месеци - един много труден живот. Истина е, че ние писателите сме свикнали да се затваряме, за да пишем нашите романи, но в този случай говорим за едно осъзнато затваряне с цел да твориш и по желание. Докато по време на Covid-19 затварянето е наложено отвън и ето тук е голямата разлика".

"Не успях да разбера живота“ – пише в поезията си Мануел Вилас, a после и в романа „Ордеса“.

"Всяко същество трябва да разбере живота, да разбере какво му се случва, да разбере какви чувства изпитва, също да се опита да разбере и другите около него. Ние сме обвързани социално, нашият живот винаги е свързан с другите. И когато съумее човек да разбере другите, семейството, с което живее, приятелите, връзката, в която е, както и ментално да сме в хармония с другите, също са все важни моменти“.

Днес наистина бих написал роман, който да отразява пандемията, защото живеем в нея.

"Бих написал роман, в който да покажа и да разкажа как се е променил живота на хората. И смятам, че сега животът на хората е много по-лош от преди. Много хора си отидоха от този свят, много други се разболяха. Не можем да пътуваме.

В Испания вирусът е много разпространен, не може да се прегръщаме, не можем да се докосваме, мерките за социална дистанция са все по-тежки. Много баби и дядовци не могат да видят внучетата. И това е наистина много болезнено".

Рада Панчовска и Мануел Вилас                           Снимка: Славена Илиева

В романа „Ордеса“ Мануел Вилас казва:

"Миналото е един ураган в живота на хората, но миналото също е и любов“.

"Да, в миналото живеят нашите спомени, нашето детство, когато родителите ни са се грижили за нас. Детството е много важна част в живота на децата, тъй като там има много любов".

Младите също трябва да се опитат да разберат възрастните. Не трябва да съдим нашите родители, а по-скоро да се опитаме да ги разберем, допълни Мануел Вилас:

"Някой още от раждането имат склонност към писането, но аз смятам, че самият живот те прави писател. Живееш, страдаш. Страданието, болката, неприятностите, които те спохождат те отвеждат към литературата. Да, самата литература е вид терапия, дори тя те лекува. И еволюцията на човек е много важна. И докато ти се развиваш го предаваш и в литературата, която също се развива заедно с теб".

Смятам, че трябва да развиваме повече връзките между Испания и България, изтъкна Вилас:

"От културна гледна точка смятам, че трябва да се работи по-задълбочено, да се даде по-голяма възможност на писмените преводачи, да се обърне повече внимание на превода и трябва да има повече места за срещи на испанската и българската култура. Смятам, че по темперамент си приличаме много, начина на поведение също е много подобен. В Испания и в България са преминали много цивилизации, народи и култури и това по-скоро ни сближава. В Испания в момента живеят повече от 300 хиляди българи. От историческа гледна точка България прави преход и след това става членка на Европейския съюз, Испания също преминава през преход и е член на ЕС. Имаме толкова много общи неща".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Христова

Деца написаха приказки по време на работилница "Кукувича прежда"

"От самото начало ние тръгнахме с тази игра "Направи си сам" приказка и до този момент сме провели над 70 работилници. За мен беше особено интересна поканата на Фондация "Елизабет Костова" да свържем писането на приказки с темата за природата и нейното опазване, тъй като това е тема, която вълнува децата. Освен това природата е безкраен източник на..

публикувано на 25.06.22 в 17:59

Детски летен университет ще се провежда в Регионалната библиотека в Плевен

В Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен ще се провежда детски летен университет през юли. Много  изненади, полезни знания игри и забавления очакват децата от 8 до 12 години. Дългоочакван е този летен университет, който прекъсна заради пандемията през последните две години. Сега отново очакваме децата на Плевен.   "През месец юли..

публикувано на 25.06.22 в 17:21
Мария Жоао Пиреш за първи път с концерт пред българската публика

Пианистката Мария Жоао Пиреш търси смисъла на живота в музиката и четенето

Мария Жоао Пиреш е една от най-талантливите пианистки на нашето съвремие. Тя гостува в България и заедно със Софийската Филхармония, под диригентската палка на Найден Тодоров звучеше Волфган Амадеус Моцарт, концерт за пиано и оркестър N27 и Симфония N25. По какъв начин музиката влиза в контакт с пианистката Мария Жоао Пиреш и по-специално в тези..

публикувано на 24.06.22 в 19:10
Леа Коен

Леа Коен събра в книга нови документи за холокоста

"Тази книга е посветена на 80-годишнита от 1943 година, когато се случват няколко неща - от една страна 8 хиляди евреи, които трябва да отидат в лагерите и да бъдат депортирани са спасени и в тази акция участват и депутати - хора като Димитър Пешев, Българската православна църква и много други интелектуалци. Има едно масивно събуждане и едно..

публикувано на 24.06.22 в 13:04
Сцена от спектакъла

Софийският фестивал на музикалния театър започва с "Фантомът на операта"

Второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър започва тази вечер със спектакъла "Фантомът на операта" на сцена в парка на Военната академия. Тази година фестивалът ще събере артисти от Велико Търново, Русе, Варна и Пловдив. Акценти в програмата ще са участието на Народния театър на Ниш, Сърбия - с мюзикъла "Някои го..

публикувано на 24.06.22 в 11:48
Димитър Косев

Ново поколение - концерт с музика на съвременни български композитори

На 24 юни от 19 часа в зала "България" ще се състои гостуването на Русенската филхармония в 53-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици". Събитието е озаглавено "Ново поколение". "Като племенник на популярен композитор на естрадна и класическа музика - Атанас Косев - знам, че винаги композиторите остават в сянка. Изпълнителите..

публикувано на 22.06.22 в 18:36
Дуо

Дуо "Колаж" празнува 10-годишнина на сцената

Вече десетилетие на българската и международната сцена се изявява дуо "Колаж" - певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева. На 25 юни от 19 ч. в камерната зала „България“ с концерт в рамките на международния фестивал "Софийски музикални седмици" ансамбълът ще сподели празника си с публиката. "Да твориш камерна музика в постоянно дуо създава..

публикувано на 22.06.22 в 18:14