Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Мануел Вилас: Нашият живот винаги е свързан с другите

Мануел Вилас
Снимка: Славена Илиева

Мануел Вилас е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” - „Ордеса“.

Рада Панчовска преведe поезията на Мануел Вилас и това беше и повод той да гостува в България по повод 110 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между Испания и България.

Испанският писател Мануел Вилас гостува в България и въпреки коронавируса се осмелява да пресече Италия, Испания и да се срещне със студенти от различни университети в София, с негови колеги писатели и да сподели неговия опит.

Преди да разкаже за литературните си постижения, той споделя за трудностите със справянето с коронавируса в Испания.

Дали това да посети България е предизвикателство, или както в едно от неговите стихотворения казва: “Дали е незрялост да пресечеш толкова граници".

„Да, има нещо като лудост или незрялост да се осмели човек да пресече толкова граници и то по време на коронавирус. Но смятам, че културната дейност трябва да продължи да се развива. И е чудесно писателите да достигат до места, където ги канят да участват, за да заявят присъствието на културата. Но наистина по време на коронавирус много хора се страхуват да се движат. Но, ако хората предприемат нужната хигиена и медицинските изисквания, като носенето на маска, миенето на ръце с препарат, както и спазването на необходимото разстояние - то може да си позволим да организираме културни събития. В Испания хората продължават да посещават културни събития, като спазват дистанция, както виждам това се случва и тук в България", каза Мануел Вилас.

Какъв е живота на писателят Мануел Вилас днес?

"Мога да кажа, че това е живот наполовина, сякаш не е цялостен. И отново се връщам към затварянето на хората в Испания. Три месеца бяхме затворени в нашите домове, беше забранено да излизаме навън, дори да купиш медикаменти или храна. Наистина много тежко преживявахме тези месеци - един много труден живот. Истина е, че ние писателите сме свикнали да се затваряме, за да пишем нашите романи, но в този случай говорим за едно осъзнато затваряне с цел да твориш и по желание. Докато по време на Covid-19 затварянето е наложено отвън и ето тук е голямата разлика".

"Не успях да разбера живота“ – пише в поезията си Мануел Вилас, a после и в романа „Ордеса“.

"Всяко същество трябва да разбере живота, да разбере какво му се случва, да разбере какви чувства изпитва, също да се опита да разбере и другите около него. Ние сме обвързани социално, нашият живот винаги е свързан с другите. И когато съумее човек да разбере другите, семейството, с което живее, приятелите, връзката, в която е, както и ментално да сме в хармония с другите, също са все важни моменти“.

Днес наистина бих написал роман, който да отразява пандемията, защото живеем в нея.

"Бих написал роман, в който да покажа и да разкажа как се е променил живота на хората. И смятам, че сега животът на хората е много по-лош от преди. Много хора си отидоха от този свят, много други се разболяха. Не можем да пътуваме.

В Испания вирусът е много разпространен, не може да се прегръщаме, не можем да се докосваме, мерките за социална дистанция са все по-тежки. Много баби и дядовци не могат да видят внучетата. И това е наистина много болезнено".

Рада Панчовска и Мануел Вилас                                                     Снимка: Славена Илиева

В романа „Ордеса“ Мануел Вилас казва:

"Миналото е един ураган в живота на хората, но миналото също е и любов“.

"Да, в миналото живеят нашите спомени, нашето детство, когато родителите ни са се грижили за нас. Детството е много важна част в живота на децата, тъй като там има много любов".

Младите също трябва да се опитат да разберат възрастните. Не трябва да съдим нашите родители, а по-скоро да се опитаме да ги разберем, допълни Мануел Вилас:

"Някой още от раждането имат склонност към писането, но аз смятам, че самият живот те прави писател. Живееш, страдаш. Страданието, болката, неприятностите, които те спохождат те отвеждат към литературата. Да, самата литература е вид терапия, дори тя те лекува. И еволюцията на човек е много важна. И докато ти се развиваш го предаваш и в литературата, която също се развива заедно с теб".

Смятам, че трябва да развиваме повече връзките между Испания и България, изтъкна Вилас:

"От културна гледна точка смятам, че трябва да се работи по-задълбочено, да се даде по-голяма възможност на писмените преводачи, да се обърне повече внимание на превода и трябва да има повече места за срещи на испанската и българската култура. Смятам, че по темперамент си приличаме много, начина на поведение също е много подобен. В Испания и в България са преминали много цивилизации, народи и култури и това по-скоро ни сближава. В Испания в момента живеят повече от 300 хиляди българи. От историческа гледна точка България прави преход и след това става членка на Европейския съюз, Испания също преминава през преход и е член на ЕС. Имаме толкова много общи неща".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27