Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Мануел Вилас: Нашият живот винаги е свързан с другите

Мануел Вилас
Снимка: Славена Илиева

Мануел Вилас е един от значителните съвременни поети и писатели на испанската литература. Получава многобройни награди за творчеството си, а през 2019 година печели наградата „Планета“ за принос към испанската литература с романа си “Ordesa” - „Ордеса“.

Рада Панчовска преведe поезията на Мануел Вилас и това беше и повод той да гостува в България по повод 110 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между Испания и България.

Испанският писател Мануел Вилас гостува в България и въпреки коронавируса се осмелява да пресече Италия, Испания и да се срещне със студенти от различни университети в София, с негови колеги писатели и да сподели неговия опит.

Преди да разкаже за литературните си постижения, той споделя за трудностите със справянето с коронавируса в Испания.

Дали това да посети България е предизвикателство, или както в едно от неговите стихотворения казва: “Дали е незрялост да пресечеш толкова граници".

„Да, има нещо като лудост или незрялост да се осмели човек да пресече толкова граници и то по време на коронавирус. Но смятам, че културната дейност трябва да продължи да се развива. И е чудесно писателите да достигат до места, където ги канят да участват, за да заявят присъствието на културата. Но наистина по време на коронавирус много хора се страхуват да се движат. Но, ако хората предприемат нужната хигиена и медицинските изисквания, като носенето на маска, миенето на ръце с препарат, както и спазването на необходимото разстояние - то може да си позволим да организираме културни събития. В Испания хората продължават да посещават културни събития, като спазват дистанция, както виждам това се случва и тук в България", каза Мануел Вилас.

Какъв е живота на писателят Мануел Вилас днес?

"Мога да кажа, че това е живот наполовина, сякаш не е цялостен. И отново се връщам към затварянето на хората в Испания. Три месеца бяхме затворени в нашите домове, беше забранено да излизаме навън, дори да купиш медикаменти или храна. Наистина много тежко преживявахме тези месеци - един много труден живот. Истина е, че ние писателите сме свикнали да се затваряме, за да пишем нашите романи, но в този случай говорим за едно осъзнато затваряне с цел да твориш и по желание. Докато по време на Covid-19 затварянето е наложено отвън и ето тук е голямата разлика".

"Не успях да разбера живота“ – пише в поезията си Мануел Вилас, a после и в романа „Ордеса“.

"Всяко същество трябва да разбере живота, да разбере какво му се случва, да разбере какви чувства изпитва, също да се опита да разбере и другите около него. Ние сме обвързани социално, нашият живот винаги е свързан с другите. И когато съумее човек да разбере другите, семейството, с което живее, приятелите, връзката, в която е, както и ментално да сме в хармония с другите, също са все важни моменти“.

Днес наистина бих написал роман, който да отразява пандемията, защото живеем в нея.

"Бих написал роман, в който да покажа и да разкажа как се е променил живота на хората. И смятам, че сега животът на хората е много по-лош от преди. Много хора си отидоха от този свят, много други се разболяха. Не можем да пътуваме.

В Испания вирусът е много разпространен, не може да се прегръщаме, не можем да се докосваме, мерките за социална дистанция са все по-тежки. Много баби и дядовци не могат да видят внучетата. И това е наистина много болезнено".

Рада Панчовска и Мануел Вилас                           Снимка: Славена Илиева

В романа „Ордеса“ Мануел Вилас казва:

"Миналото е един ураган в живота на хората, но миналото също е и любов“.

"Да, в миналото живеят нашите спомени, нашето детство, когато родителите ни са се грижили за нас. Детството е много важна част в живота на децата, тъй като там има много любов".

Младите също трябва да се опитат да разберат възрастните. Не трябва да съдим нашите родители, а по-скоро да се опитаме да ги разберем, допълни Мануел Вилас:

"Някой още от раждането имат склонност към писането, но аз смятам, че самият живот те прави писател. Живееш, страдаш. Страданието, болката, неприятностите, които те спохождат те отвеждат към литературата. Да, самата литература е вид терапия, дори тя те лекува. И еволюцията на човек е много важна. И докато ти се развиваш го предаваш и в литературата, която също се развива заедно с теб".

Смятам, че трябва да развиваме повече връзките между Испания и България, изтъкна Вилас:

"От културна гледна точка смятам, че трябва да се работи по-задълбочено, да се даде по-голяма възможност на писмените преводачи, да се обърне повече внимание на превода и трябва да има повече места за срещи на испанската и българската култура. Смятам, че по темперамент си приличаме много, начина на поведение също е много подобен. В Испания и в България са преминали много цивилизации, народи и култури и това по-скоро ни сближава. В Испания в момента живеят повече от 300 хиляди българи. От историческа гледна точка България прави преход и след това става членка на Европейския съюз, Испания също преминава през преход и е член на ЕС. Имаме толкова много общи неща".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

XPOME - историята на две десетилетия графити шедьоври

Под този текст можете да чуете целия разговор с ХРОМЕ, включително с какви флакони се рисува първоначално, историята на някои от култовите му парчета, за рисуването в Камбоджа и графити туризма, откъде идва името на крюто LPG и други.  Графитите са най-достъпното изобразително изкуство, независимо дали го разбирате или одобрявате в различните му..

обновено на 21.06.21 в 13:16
Минко Ламбов

Детски мюзикъл по приказката “Дивите лебеди”

„Мюзикълът е писан още 2016 година, но сега излиза като премиера“, каза пред БНР композиторът и диригент Минко Ламбов за детския мюзикъл по “Дивите лебеди” на Ханс Кристиан Андерсен. В тандем с либретото на Ана Топалова те поставят на българска сцена за първи път мюзикълът за деца по приказката на Андерсен. Това става на Деня на детето в Общински..

публикувано на 21.06.21 в 10:23
Изложба

Изложба на оригами в Плевен

В Плевен показват древното японско изкуство на оригами. В общинската галерия Арт Център 3 „Творителница „О'писменехь“ за първи път в изложба Орлинка Пенчева излага над 300 свои оригами на фигури чрез сгъване на хартия без употреба на лепило и ножица. Всичко в Арт Център 3 е неочаквано и предизвикателно, в основата на идеите в галерията е..

публикувано на 20.06.21 в 11:27

Образователно ателие за деца в Музея за съвременно изкуство

В 14 часa днес в Музея за съвременно изкуство отваря врати образователно ателие за деца на възраст между 6 и 12 години. Проявата е в рамките на изложбата на Светлана Мирчева, а децата ще нарисуват своите впечатления и ще имат възможността да ги споделят с автора.

публикувано на 19.06.21 в 13:41

Театърът на НБУ потегля на турне

Днес театърът на Нов български университет тръгва на турне. В инициативата „Пътуваща следа“ студентите и преподавателите от департамент „Театър“ в университета ще представят едни от най-емблематичните си постановки. Предвиден е и уъркшоп по най-новите театрални методи като „Плейбек“ и „Форум театър“, както и срещи с ученици и артисти...

публикувано на 19.06.21 в 13:32

Михаил Михайлов показва рисунки, инсталация, обекти и пърформанс

Изложбата Self-brainwashing на Михаил Михайлов е подредена в Plus 359 Gallery в София и можете да я видите до 26 юни.  „В изложбата са изложени рисунки, инсталация, обекти и пърформанс, но основна е темата, с която се занимава изложбата, и това е възприятието на реалността и манипулацията на това възприятие“, каза за БНР Михаил Михайлов...

публикувано на 18.06.21 в 14:13
Една от огромните маски е изработена от въжета

Изложбата „Персона“ се вглежда във всеки от нас

Образи от въжета, от метал, керамични късове, пирони и течна гума. Това е лицето на изложбата „Персона“ („РЕRSONA“), дело на керамичката Силвия Митовска и архитекта Петър Белев. Изложбата се открива тази вечер в зала "2019“  на Градската художествена галерия в Пловдив. Майка и син подготвят концептуалната изложба няколко години. По думите на..

публикувано на 18.06.21 в 07:01