Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Те се нуждаят от безвъзмездно финансиране, за да съхранят ролята си

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия, за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“.

Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя.

Става въпрос за микропредприятия, съвсем мънички стопански инициативи, които разчитат на това да помагат на определени хора, които трябва да се развиват през тях. Те винаги са били уязвими на пазара“, коментира Сирийски в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

В тези предприятия работят хора с някакъв вид дефицити и затруднения, които не могат да бъдат равностойни на останалите работници, допълни тя. 

„Непрекъснато се очаква от нас да бъдем много бизнес грамотни, компетентни, адекватни. От всякакви институции казват – направете бизнес план, а при нас работят хора, които основно са социални работници. Много е трудно да се мисли, че можем с чисто икономически средства много лесно и бързо да бъдем конкурентни и да се пренастроим към новите изисквания на пазара. Това ни създава много затруднения.“

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Социалната роля на тези предприятия е много важна, подчерта Миряна Сирийски.

Правителството разполага с ресурс да подкрепя социалните предприятия, особено през оперативните програми, за проекти, свързани с безвъзмездно финансиране, категорична е Сирийски.  

Има много какво да се желае в тези инструменти. Те не са достатъчно добре адаптирани, достатъчно добре функциониращи, а още по-малко гъвкави, за да могат точно в тези ситуации да ни позволят да кандидатстваме за тях.“

Ние не можем да разчитаме на кредити, освен това кредити на НПО никой не дава, поясни Миряна Сирийски.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

Как се справят социалните предприятия по време на кризата? Много от тях се опитват да бъдат гъвкави, за да продължат дейността си. Сирийски даде пример с „Бон апети“ - инициатива, в която младежи с интелектуални затруднения обслужват кетъринг  събития. От март насам се преориентирали дейността към доставки на храна по домовете, което обаче не може да компенсира 100% обичайната им дейност. Хората имат известна заетост, но има и доста дни, в които излизат в неплатен отпуск. Затова от фондацията кандидатстват по мярката 60/40. Дарителски кампании в началото на кризата са ги подкрепили, но са били с ограничен период на действие, разказа Миряна Сирийски.

В работилница „Светове“ на фондацията сега изработват коледни играчки, които се продават онлайн.

По неофициални статистически данни в София има поне 8 хиляди души с интелектуални затруднения и само няколко дневни центъра за услуги и социална рехабилитация, които изобщо не могат да покрият нуждите на тези хора, обясни Сирийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Драгошинов

Християн Драгошинов е обучил десетки деца и възрастни на зимни спортове

" Сноубордът е нещо, което изглежда много лесно, но на практика не е . Трябва да се посветиш на него, да се информираш, да прочетеш и да питаш хора, които са в спорта и да прецениш дали ще го приемеш като забавление или нещо повече", каза за БНР Християн Драгошинов, скейтбордист, сноубордист, сърф инструктор. Той и съпругата му Антония..

публикувано на 14.04.21 в 18:29

Дигиталната трансформация - промяна в начина на мислене във всички области

Дигиталната трансформация представлява не само развитие на информационните технологии, но и процес на заместване на традиционните с нови бизнес модели. Иначе казано тя е свързана с промяна в начина на мислене от бизнеса и организациите и от публичния сектор. Медиите също са част от тази дигитална трансформация, заяви в подкаста "Черната кутия" доц...

публикувано на 14.04.21 в 15:03
Милена Ташкова

Милена Ташкова: Всички ще излезем с различни рани от преживяното

Пандемията се е отразила негативно върху психиката и на възрастните, и на децата. Това каза за БНР Милена Ташкова, която преди 18 години заедно със София Фердинандова създават Психодраматична работилница и от тогава работят заедно. " Тепърва ще виждаме ефектите от това, което преживяваме и всички ще излезем с различни рани и с различни..

публикувано на 14.04.21 в 13:52

Започва кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки

Само за 10 години  една некастрирана женска котка може да роди близо 50 000 котета . Данните са на фондация "Четири лапи". В отговор на тази тревожна прогноза организацията за защита на животните и Столичната община стартират кампания за преброяване и кастриране на бездомните котки в София. Целта е да се намали популацията по хуманен начин..

публикувано на 14.04.21 в 13:08
Емил Хърсев

Урок по панденомика …. и не само

Що е то панденомика? Без грам креативност – съчетаване на думите „икономика“ и „пандемия“, пише в свой анализ от февруари финансистът и преподавател в УНСС доц. Емил Хърсев , който предупреждава, че звярът е много по-страшен от здравната криза.   "В Европа предстои финансова катастрофа", предупреди в шестия епизод на подкаста „На..

публикувано на 14.04.21 в 12:18
Снимката е илюстративна

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства. Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те.  Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната..

публикувано на 14.04.21 в 11:16

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37