Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рецептата на Ивайло Спасов за справяне с коронавируса

Снимка: БТА

Голяма част от българите вече са се срещали с коронавируса, смята Ивайло Спасов, представител на екипа на УНИЦЕФ в България. В предаването „Хоризонт до обед“ той изрази лични впечатления от справянето с Covid-19.

„За всекиго това изпитание ще бъде различно. Има общи характеристики, универсални показатели, но спрямо възрастта, дали има съпътстващи заболявания, кога и къде се е заразил човек, носил ли е маска, когато се е заразил и много други фактори – те се натрупват, за да образуват цялостен образ на вируса и как той ще си взаимодейства с нас.“

„Моето боледуване го усетих като неловък танц – това не е танц, който ти си търсил, който си искал, или на който си се надявал. Обаче като се хванеш на хорото, трябва да го играеш, без да позволяваш на вируса да води през цялото време. Тогава когато ти можеш, трябва да надделяваш над него“, подчерта Ивайло Спасов.

В началото Ивайло бил убеден, че температурата му се дължи на настинка, защото кара колело на път за работа и обратно. Тестът обаче излязъл положителен, което, макар и парадоксално, го успокоило, защото си казал, че най-накрая се среща с вируса.

Страхът много ни е превзел. Аз имах опасения, напрежение, тревожност, че вирусът ме дебне отнякъде. В моя случай страхът от вируса се оказа по-голям от срещата със самия вирус.“

Изкарал е сравнително леко инфекцията. Съветва хората да запазят самообладание, да не се самолекуват и да поддържат рутината си, ако състоянието им го позволява. 

„Продължих да работя, макар и от вкъщи. Не изпаднах в безвремие 14 дни по време на карантината – да изпадна в страх и да гледам в една точка в тавана. Продължих да имам своите ежедневни ритуали. Трябва да си намери човек нещо, което да му помага психически да се съхрани.“

Никой не го е карантинирал официално – нито РЗИ, нито МВР, въпреки че през PCR теста си е влязъл в системата. Смята, че е преминал леко през болестта, защото там, където предполага, че се е случило заразяването – дълго публично събитие на закрито, е бил с маска, а много други не са били. „Това, което на мен ми е помогнало, е, че съм поел по-малък вирусен товар.“

„Не е шега работа, не е за подценяване“, допълва Ивайло Спасов и апелира да обръщаме внимание повече на положителните новини. „Че много повече напоследък са оздравелите.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43