Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Унгария има право да разреши използването на руската ваксина

Дори и тя да не се използва в останалите страни от ЕС

| обновено на 30.11.20 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария има право да разреши използването на руската ваксина срещу Covid-19, макар че „Спутник V“ няма да бъде използвана в останалите страни от Общността. Това заявиха от Европейската комисия.

Държавите от ЕС могат да се възползват от специална процедура за одобрение на ваксини на своя собствена отговорност, уточняват от комисията.

Унгария започна тестове на руската ваксина срещу Covid-19, след като стана първата европейска държава, получила образци от нея.

Външният министър Петер Сиярто съобщи, че страната е получила десет дози от ваксината „Спутник V" и ще я тества за безопасност и ефективност.

Същевременно в болница южно от Москва е започнала ваксинация на местното население миналата седмица, предаде Ройтерс.

Руска болница съобщи, че миналата седмица е започнала ваксинация срещу Covid-19 със "Спутник V" на всички желаещи граждани.  

Русия е доставила първата партида за ваксиниране на обикновени граждани на болница южно от Москва, предаде Ройтерс.

Руските институти, които се надпреварват със западните фармацевтични компании в съперничеството кой ще достави първите дози от ваксината срещу коронавирус, заявиха, че според предварителни резултати "Спутник V" има ефективност от 92% в защитата срещу Covid-19.

Централната градска болница в Домодедово заяви на сайта си, че жителите, които искат да се ваксинират, трябва да се регистрират предварително на правителствен сайт и да представят отрицателен тест за коронавирус, както и лични документи в деня на ваксинацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка, над село Микрево.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец.  По първоначална информация това е станало при изпитания.  Има сериозни материални щети.  Няма данни за пострадали. Директорът на "Терем - Цар Самуил" - Калин Димитров, който е в парламента за изслушване в комисията по отбрана по друг повод, каза, че това е производствена..

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горят сухи треви

Пожар е избухнал край монтанския квартал "Кошарник", сигналът е подаден малко преди 12:00 часа днес. Един екип на пожарната в Монтана се бори с пламъците край града. Пожарът е в района на ромския квартал "Кошарник", в близост до гробищния парк. Сигналът е за запалени сухи треви и храсти, уточниха огнеборци. Вятърът от север..

публикувано на 31.07.24 в 15:00
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00