Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналистите Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории в книга

4
Милен Атанасов и Биляна Бонева
Снимка: Невена Рикова

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели". Всеки от разказите в нея съдържа много други истории, които не престават да дават начало на още по-нови истории. Очаква се книгата да бъде в продажба от 14-и  декември. 

Милен и Биляна са лица, познати с рубриките „Зелена светлина“ и „Улови момента" по Българската национална телевизия, където показват на зрителите хубавите, идейни и вдъхновяващи неща, които се случват, но рядко влизат в новинарските емисии.


"Години наред събирахме подобни истории. Те ни намираха в нашето ежедневие и докато много дълго време се възхищавахме и вдъхновявахме от хората, носители и герои на тези истории, в един момент се запитах защо да не опиша как ми влияят на мен, за да може през един такъв разказ да се вдъхновят повече хора, нещо, от което имаме нужда в наши дни", каза Милен Атанасов.

Това са личности и пътешествия, които ни вдъхновиха, допълни Биляна Бонева:

"Една от любимите ми истории е за последните морски номади, с които общувах и имах невероятен шанс да се свържа напълно виртуално. Те обитават водите край Тайланд и става въпрос за най-добрия гмуркач в този район и затова реших да разкажа тяхната история, защото това е едно изчезващо племе, което е уникално, но все пак се адаптира към съвременния живот. Живеят в лодки".

Снимка: Невена Рикова

Трябва да отворим очите си и за хора, които са откриватели и пътешественици в своя личен живот.

"Ние имахме щастието да се запознаем с такива хора и те са намерили място на страниците на книгата. Няма неинтересни точки и неинтересни ъгълчета, за които да сме се сетили и да не сме ги обрисували", допълни Милен Атанасов.

Биляна Бонева и Милен Атанасов подготвят и подкаст по БНТ -  Как „американската мечта“ променя хората?

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40