Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюфтията на Благоевград дава грамота "Живата история" на столетници

3
Снимка: Община Гърмен

"С поклон и благодарност пред живата история и мъдростта на България" - това е написано на грамотата, която всеки столетник ще получи и вече получава от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед. Разбира се има и материална подкрепа, за която духовникът не иска да говори. Личната му инициатива е провокирана от тежкото време на изолация, в което живеем, и от нещо много по-голямо и важно - да си поговори с тези хора, да чуе тяхната житейска история, трудностите, през които са минали, мъдростта, която искат да ни завещаят. 

Община Гърмен

Тази инициатива далеч не е първата проява на съпричастност и личен пример на мюсюлманският духовник. По време на първата вълна от коронавируса и наложената тогава изолация, той събра около себе си десетки доброволци, дарители и медицински специалисти, като в повечето села от Гоцеделчевския район към джамиите бяха обособени кухни, в които се приготвяше топла храна за възрастните, бедни и болни хора. 

Младежите я доставяха във всеки дом, а често с тях тръгваше и медицинска сестра или фелдшер. И така до лятото, а и след това.

Районният мюфтия Айдън Мохамед сподели, че не иска да афишира сегашната си лична инициатива, но има нужда от помощта на БНР, за да издири и стигне до всеки човек в областта, скътал столетния си живот в своя дом. Той е наясно, че повечето от тези хора живеят сами, някои надживели дори и децата си:

"Инициативата ми е да посетим тези хора, да им вдъхнем кураж", каза Айдън Мохамед.

Защо духовникът е избрал точно столетниците за своята настояща мисия? Без значение към кого отправят молитвите си - Бог или Аллах. 

В какво се изразява грижата и вниманието към тях и какво му дават срещите с няколкото, при които вече е бил:

"Тези хора са преди 1920 година родени, те са преживели и войните. Няколко пъти те са започвали от нула. За да благодарим за това, което имаме, трябва да видим хората как са прекарали живота им. Да видим как е минал животът им. Те могат да ни дадат безценни съвети".

А някои от тези вълнуващи срещи със столетното живо богатство на народа ни бяхме поканени да споделим и ние:

"Ако ги открие, може едно посещение да направим заедно с вас", отправи покана мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев, 3 октомври 2024 г.

Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев. Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг. "Украйна има пълното право да се защитава...

публикувано на 03.10.24 в 14:47

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачността на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю пред БНР Венелин Петков, бивш директор на новините на bTV. Според него положението на родната..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51