Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Субсидията за българската филмова продукция трябва да е насочена към местните продуценти

Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

Допълнителни 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание. С промените в Закона за филмовата индустрия депутатите подкрепиха финансовата рамка за българското кино да се разшири, от 7 игрални филма да се произвеждат 12, от 14 документалните да станат 22 и да има до 250 часа за анимация. Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства.

Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, нарече законодателните промени "манифест на лобизма".

"Практиката на финансови стимули, възникнала в държавите членки на Европейския съюз, и то в старите държави членки, като стимул за дебютното кино, нискобюджетното кино, което се осъществява и се произвежда от държавите членки. Те не са възникнали като инструмент, който единствено и само стимулира чуждестранни кинопродукции и дискриминира националните продуценти", допълни Андреева.

Според Андреева стимулите трябва да са насочени към местните продуценти, към нискобюджетното кино, към дебютното кино и след това към чуждестранни компании и чуждестранните продукции.

"В мотивите отсъстват категорични числа, които доказват на основата на анализ, разходи, ползи, колко е добавената стойност в момента на филмовата индустрия, колко са заетите и с колко биха нараснали при положение, че 15 милиона годишно ще се разходват по отношение на финансовите стимули", допълни Андреева.

През август беше даден срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за филмовата индустрия.

Структурата на показа на европейско ниво включва следното съотношение - 60 към 40 приблизително е американското кино спрямо европейското.

"В България 83%, по данни на Националния статистически институт, е показа на американско кино в кината, т.е. българските филми и европейските имат 15%, българското кино е с показ 5-6%. Това означава, че всички средства, които инвестираме в производство, трябва да достигнат до българския зрител, а това не се случва".


Репортажа и интервюто можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Законодателната власт гласува празен чек за киноиндустрията

На първо четене вчера Комисията по култура и медии разгледа законопроекта за изменение и допълнение в Закона за филмовата индустрия. Той е изготвен от Министерството на културата и е внесен в Министерски съвет без достатъчно изчерпателното обществено..

публикувано на 03.12.20 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова..

публикувано на 14.07.24 в 08:46