Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рехабилитацията дава резултати за 9-годишния Преслав от Кранево

Преслав Колев е на девет години, ученик е в трети клас в Центъра за образователни потребности в Кранево. Той е диагностициран с детска церебрална парализа, а най-голямото желание на родителите му е един ден Преслав да бъде самостоятелен.

Около първия рожден ден на Преслав се появяват и първите сигнали, че детето има проблем в двигателното си развитие, споделя майка му Валентина Петрова:

Когато стана на година и два месеца, след преглед в клиниката по детска церебрална парализа „Света София“ на проф. Чавдаров разбрахме, че Преслав е обречен за цял живот, но ние не сме спрели да се борим. Ходихме дори в Германия да търсим лечение, но не постигнахме никакъв резултат и се върнахме в България.“

Два пъти в седмицата ресурсни учители от Центъра за образователни потребности в село Кранево посещават у дома Преслав. Детето получава допълнителна подкрепа три пъти в седмицата и в Дневния център за деца с увреждания „Надежда“ в Добрич. Там за него се грижат рехабилитатори и логопеди, а финансово родителите му биват подкрепени от Благотворителната кампания Българската Коледа. 

За трета поредна година ни отпуснаха по хиляда лева, за което много благодаря на всички дарители“, каза още майка му.

Валентина Петрова споделя, че рехабилитацията, колкото и да е натоварваща, както за детето, така и за нея, е от изключително значение за Преслав и резултатите от нея не закъсняват:

„В началото не можеше нищо да прави, но сега вече има напредък…"

Помощта на Българската Коледа е от голямо значение за семейството, тъй като бащата на Преслав е безработен и се разчита на заплатата на майката като личен асистент на детето, както и на помощите, отпускани от държавата за лечението му. В навечерието на най-светлите празници родителите на Преслав си пожелават един ден той да проходи и да бъде самостоятелен.

Още в репортажа на Мая Щърбанова.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30
Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза. " Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с..

публикувано на 03.01.21 в 14:03

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53
УМБАЛ

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа".  Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти. Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:..

публикувано на 30.12.20 в 14:39

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48