Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на здравеопазването:

РЗИ да са готови със списъци на желаещи да се ваксинират медици до четвъртък

| обновено на 07.12.20 в 17:19
Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

До четвъртък, 10 декември, директорите на шестте Регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу Covid-19, трябва да изготвят списъците на желаещите да се ваксинират медици.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на здравните инспекции и уточни, че фризерите за първата доставка ваксини са налични, а в началото на следващата година предстои доставка на още машини.

"Имаме готовност на 14 декември детските градини и ясли да отворят. Готови сме да въведем тази мярка", каза още здравният министър.

"Рано е да говорим за отваряне на всичко от 21 декември", посочи Костадин Ангелов по повод думите на министър-председателя Борисов.

„Разговаряхме с премиера сутринта. От числата, които наблюдаваме, такава готовност имаме, така че още на брифинга преди една седмица ви казах, че това ще бъде първата мярка - в зависимост от заболяемостта, ние сме готови да я въведем още от понеделник. Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21-ви, при условие че седмицата, която ни е важна да анализираме е от 14-и нататък“.

В понеделник ще се уточнят всички специфики на отделните райони по ваксинационния план.

"Всички помещения, в които хладилниците за ваксините ще се поставят, ще бъдат пригодени. В Бургас правят ремонти на помещенията от петък, така че вече са готови да го приемат. Отделни малки хладилници ще бъдат разположени за мобилните екипи", обясни здравният министър и добави, че хладилници за съхранение на ваксини ще има и в лекарските кабинети в училищата:

„Във всички РЗИ-та ще имаме фризери, които да бъдат разположени. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще бъдат в мобилните екипи разположени, а съответно на местата, където ще се поставя ваксината, знаете, че има хладилници, където те са разположени - това са общопрактикуващи лекари, лечебни заведения и съответно линейки или пък мобилни екипи, които са различни от линейка, където отидат да поставят ваксина“.

Във връзка със съобщенията за нарушение на противоепидемичните мерки в големи търговски вериги, здравният министър съобщи, че се извършват проверки и в София са наложени 6 санкции на големи търговски обекти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

На заседание на Министерски съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19 .  Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС,..

обновено на 04.12.20 в 12:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение,..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в..

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово..

публикувано на 17.07.24 в 19:52