Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти по медицина спасяват графика в болницата в Свищов

Снимка: БНР

Студенти по медицина се оказаха спасителният пояс и глътка въздух за общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, която изпитва сериозни затруднения с медицинския персонал. След преболедуване на Covid-19, като доброволец в болницата отново се върна кметът Генчо Генчев. 

26 лекари, 29 медицински сестри и още 15 медицински лица в област Велико Търново са с Covid-19. В тази печална статистика са и медици от свищовската общинска болница „Д-р Димитър Павлович“. Местата на болните медици се заеха от студенти и специализанти.

В лечебното заведение са настанени над 40 пациенти с коронавирус.  

Студентката Симона Минкова е доброволец в Covid отделенията.

Третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плавен се грижи за пациенти с коронавирус в Кардиологичната болница в Плевен и в болницата в Свищов. 

Чух по новините за свищовската болница и нямаше как да остане безразлична, тъй като това е болницата, в която и аз съм родена. Просто реших да си пусна формуляр да дойда да помогна и тук. Доста е трудно, пътувам. Успявам някак, засега. Ще видим занапред как ще се справям“. 

От 1 декември Симона Минкова пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства в Covid отделенията. Признава, че никак не е лесно, но стационарът изпитва нужда, особено от медицински сестри. 

„Реално това ми е първата седмица в Свищов и първият ми почивен ден беше вчера. Имах четири нощни смени тук и в петък бях нощна в Плевен, пътувах си през деня. Общо-взето няма много почивни дни. Аз знаех, че ще бъде така и бях готова да поема този риск. На нощни смени сме по двама студенти. Помагаме с визитацията, също така и на сестрите, защото липса има огромна откъм сестри. Налага се ние, студентите, да дежурим на някой от етажите. На мен ми се случи две поредни нощи да съм на единия от етажите. Правя назначенията вечер, сутрин. Помагаме с каквото можем. Не е много лесно, но се справяме“, разказва Симона. 

В общинската болница в Свищов, която е с хроничен недостиг на кадри за Covid отделенията, петима студенти по медицина се грижат за болните. През миналата седмица лечебното заведение отново изпадна в кадрова криза, тъй като девет медицински сестри едновременно излязоха в отпуск по болест. В края на седмицата екипите са окомплектовани, уверява кметът на община Свищов Генчо Генчев, който отново влезе като доброволец в болницата. 

След преболедуване на инфекцията кметът Генчо Генчев отново помага в болницата.

„Ситуацията към момента е спокойна. Продължава приемът на пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Всичко е осигурено, направили сме необходимото, за да продължи нормалният прием в лечебното заведение, въпреки стресовата ситуация, в която изпаднахме. Изключително благодаря на целия доброволчески екип от студентите медици, които неотлъчно са в помощ и работата на медицинското заведение. Подкрепата я усещат както медицинските сестри, така и лекарският състав. Отделенията са окомплектовани с дежурни лекари през цялото време, макар и с малкото сестри. Изключителната помощ идва от целия студентски състав, пет доброволеца, които неотлъчно дежурят. Изключително към благодарен на всички онези медицински служители и работници, които не напускат поста си в името на пациентите и здравето на хората“. 

Община Свищов е осигурила квартири, транспорт и заплащане за медиците доброволци. 

Снимки: Здравка Маслянкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19