Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как кризата освободи изкуството и му даде онлайн криле

Малка галерия с голям потенциал в Трявна откри нови хоризонти за развитие

Снимка: Ани Петрова

Може ли пандемията да се превърне в провокация за търсене на нови решения, с които не просто да оцелееш, а и да се развиваш? Създателката на малката галерия „Арт-М“ в Трявна вижда в кризата възможност да стигне до повече ценители на изкуството от целия свят.

„Хората гледаха на мен като на луда и казваха – тук, в малкия град няма какво да ядем, а тя тръгнала картини да продава“ – таза било в началото, преди 30 години, през 1990-та – година на безпътица и на лични избори.

Тогава Добринка Манева решила, че професията й вече няма бъдеще и стигнала до идеята за галерията.

Днес е категорична, че въпреки ужасните периоди на инфлация, хиперинфлация, кризи и сривове, не се е питала дали не е трябвало да се захване с нещо по-практично.

Опитът на галеристката потвърждава, че по време на криза хората се отказват първо от изкуството. „Но понеже аз започнах точно в такъв кризисен период, такова беше началото – аз живея с идеята, че и това ще мине.“

Халтурата не е решение, това е плоскост, по която мнозина се плъзгат, отчита Добринка Манева, която търси други стратегии за оцеляване.

Сегашната, юбилейна година за галерията Манева смята за „един от най-сериозните скокове“ в развитието й. „В момента действа с пълна сила, колкото и странно да звучи.“

От март насам вложила усилия в онлайн присъствието на галерията. Отзвукът не закъснял.

Традиционните посещения в галериите няма скоро да се върнат в дневния ред на ценителите, дава си сметка Добринка Манева, а това я провокира да представи онлайн селекция от най-добрите автори, преминали през галерията. И още по-смело – да направи не просто онлайн изложба, а онлайн търг. „Което до този момент не съм правила. Споделяйки идеята с художниците, те напълно я подкрепиха.“

Новото призвание на Добринка Манева отваря вратите на нейната галерия за много нови дистанционни „посетители“.

„Хората в този период имат нужда от изкуство, да се докоснат до изкуство“, убедена е тя.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново показват частни колекции на скъпоценни камъни и кристали

Скъпоценни камъни и кристали за десетки хиляди евро показват от днес във Велико Търново двама колекционери от старопрестолния град. Юристът Пламен Копанов се запалил по полускъпоценните камъни на сватбеното си пътешествие в Родопите, а икономистът Веселин Марчев обикаля света, купува и колекционира. Частните колекции са застраховани и се..

публикувано на 02.03.21 в 07:06

Трагичната съдба на талантливата художничка Василия е описана в пиесата “Другата в огледалото”

Пиесата “Другата в огледалото” е от преди две години и половина и представя трагичната съдба на талантливата художничка Василия. Тя загина трагично, след като не успя да се пребори с болестта анорексия. Явора Стоилова, майка на Василия, е потомка на Яворов и на художника Васил Стоилов. " Явора ми сподели преди време, че когато ме е гледала..

публикувано на 01.03.21 в 19:20
Десислава Георгиева

Десислава Георгиева от Враца организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора

Една малка добрина може да предизвика колективно добротворство, казва Десислава Георгиева от Враца. Тя организира благотворителни кампании за подкрепа на възрастни хора:  „Живеем в много трудни времена в България. Смятам, че когато човек има повече излишни неща може да ги сподели с нуждаещите се “. Десислава Георгиева имала много дълга коса,..

публикувано на 01.03.21 в 13:38
Директорът на началното училище

Предимствата на обучението в малките училища

Какво ще се случи, ако заради пандемията училищата в малките населени места станат по-привлекателни от големите градски  училища. Към тази идея се движат в село Драговищица, Костинбродско. Много и разнообразни дейности има в началното училище "Отец Паисий" с. Драговищица. Последната - само преди дни децата от училището в Драговищица, Петърч, кв...

публикувано на 01.03.21 в 13:37

Перипетиите при живот в чужда страна

Линда Ауанис е от Ирак. Тя пристига в България през 1994 година и е позната в обществения живот у нас като основател и председател на Сдружението "Съвет на жените бежанки в България", което помага да се интегрират жените чужденки в България. В края на декември 2020 година изгоря къщата на семейството на Линда и Фреди, които живеят в..

публикувано на 28.02.21 в 18:29

Мартеници от читалище „Надежда“ във Велико Търново

Бели и червени конци за здраве усукаха и сплетоха библиотекарките в историческото читалище „Надежда“ във Велико Търново с гимназистите, участващи в инициативата „Помощник на библиотекаря“. Най-голямата мартеница, направена от непредена вълна, е закичена на културната институция, а част от мартеничките ще бъдат включени в благотворителна..

публикувано на 28.02.21 в 13:28
Красимир Йорданов

Видинчанин взе академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново

Бъдещ офицер в пехотата е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново, която се връчва на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Призът е парична премия от 5000 евро и негов носител е видинчанинът Красимир Йорданов. Курсантът завършва в специалността „Организация и..

публикувано на 27.02.21 в 19:06