Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Българската позиция е напълно ирационална и обидна за македонския народ

Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Скопие днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев направи изявление, в което нарече българското вето за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз "безотговорна грешка".

С ветото България наруши Договора за приятелство и добросъседство, заяви още Заев:

„Това не е по европейски начин, за съжаление България не се държеше по европейски, България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство...Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация."

През XXI век не е европейски на един народ да му се налага чужда идентичност, смята премиерът на Република Северна Македония.

Затова правителството застана твърдо в защита на македонските национални интереси, продължи Заев и заяви, че" Македония не е готова за преговори с ЕС при условията, поставени от България":

"Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето", заяви Заев във видео обръщение, цитирано от БТА.

"Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност", каза Заев.

А президентът й Стево Пендаровски заяви снощи, че Скопие иска да се намерят решения на спорните въпроси:

"Но ако България продължава с острата реторика, съгласие няма да има", заяви Пендаровски пред телевизия СИТЕЛ.

Пендаровски смята, че съгласие може да се търси чак след изборите в България напролет, защото преди тях настоящите управляващи използват спора със страната му за увеличаване на рейтинга си:

„Мисля, че ще трябва обективно да изчакаме парламентарните избори в България да приключат. Днес видях, че те са насрочени за 28 март. Преди това не вярвам, че политическите субекти - това са двата основни политически субекта в сегашното правителство, които биха се отказали от това, което им носи точки. Нека ви разкажа за последните анкети в България. Те показват, че партията на Борисов ГЕРБ има 7 процентни пункта (преднина) през изминалия месец и половина. Мога да предположа, че най-вече се дължи на това „юначене“, не знам как иначе да го нарека, към нашата Република Северна Македония“.

В София днес вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря със специалния пратеник на Скопие за България Владо Бучковски. Българският дипломат номер едно посочи, че България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС.

Готовност на Скопие да допринесе за общо решение изрази от своя страна и Бучковски, като отбеляза:

"Убеден съм, че ще успеем да приложим Договора за приятелство и добросъседство".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37