Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица решават как учениците ще се връщат в клас от 4 януари

| обновено на 10.12.20 в 12:02
Красимир Вълчев
Снимка: БТА

Следващата седмица ще бъде взето решение на какъв принцип учениците да се връщат в класните стаи от 4 януари. Решенията ще се взимат локално, като първо ще бъде възстановен учебният процес от 1 до 4 клас и за тези от 7, 8 и 12 клас. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев по време на онлайн среща за проблемите на дистанционното обучение, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. 

Въпреки че училищата са раздали 18 000 устройства на ученици, в момента близо 30 000 учащи се не разполагат с такива, а при учителите няма дефицит, съобщи Красимир Вълчев.

Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но системата с наличната техника и с допълнителните средства, които са предоставени, прави възможното“.

По-малък е дефицитът на устройства при гимназистите и по-голям при прогимназистите и учениците в началния етап. Учебната година за учениците без устройства ще бъде зачетена, увери министър Вълчев.

Заради дистанционното обучение се предвижда последните теми от учебния материал да отпаднат от изпитите след 7 и 12 клас. 

„Това не е проблем да бъдат изключени“, каза той.

От думите на министър Вълчев стана ясно, че поне засега не се планира отпадане на външното оценяване след 4-ти и след 10 клас, както стана миналата учебна година. „Не е задължително това външно оценяване, но то е полезно и необходимо“.

Просветното министерство разработва наръчник за родители, който да им помогне в процеса на електронно обучение на техните деца, а заради продължаващото дистанционно обучение зрението ще стане обект на по-масови прегледи извън профилактичните, увери министър Вълчев.

Инициативата на Диана Ковачева е в рамките на Международния ден за защита правата на човека 10 декември. Основно човешко право е правото на образование, ключово значение за развитието на способностите на хората, за справяне с бедността и социалното изключване.

Пандемията на практика постави милиони деца по света пред отпадане от образователната система и България не прави изключение, посочват от пресцентъра на Ковачева.

Омбудсманът Диана Ковачева коментира:

"Факт е, че дигиталните технологии много ни помагат, никой не отрича това, но не можем и да си затворим очите пред рисковете за цяло едно онлайн поколение, което може да бъде белязано от редица проблеми като дигитална бедност, дигитално изключване и от последиците от формалното образование, от липсата на социални умения и дори от отпадане от образователната система, което се отнася за децата с увреждания и децата със специални образователни потребности". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предожение промяната да се гласува окончателно.  От "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид договор..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11