Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: България не спира Северна Македония за ЕС, такива преговори няма

България допуска две основни грешки - лоша комуникация с ЕС и тонът на Каракачанов към РСМ

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

"България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма". Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не подкрепя преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Той уточни, че в момента в ЕС се водят разговори да се вземе решение "за почване на разговори за преговори за еврочленство на РСМ и Албания:

"Тяхното бъдеще като европейски членове е много далеч във времето. Ще има още много препятствия, които те трябва да минат. Тази позиция на България се истеризира по политически причини в Северна Македония".

Според него ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на правителството на РСМ и премиерът Зоран Заев започва да се поддава на този натиск и използва риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

По думите на Керемедчиев е обясним натискът над България от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на 2020-а година:

"Германия, а и г-жа Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен. Само след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своете отношение към разширяването на ЕС. Явно Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика".

Керемедчиев подчерта, че България допуска две основни грешки:

"Трудно и неясно артикулираме нашите причини за вземането на това решение за непродължаване на преговорите, защото вето няма. Комуникацията с европейските институции върви много трудно, македонските власти много по-умело и ярко изказват своята позиция, отколкото ние. Втората грешка е, че ВМРО и Красимир Каракачанов е оставен да се изказва доста своеволно в медиите и той не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България. Неговите изказвания са високомерни и пренебрежителни към РСМ и нагнетяват напрежението".

Дипломатът беше категоричен, че, за да има България диалог с РСМ, трябва да се отстранят тези две грешки.

Интервюто на Снежана Иванова с Милен Керемедчиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велизар Енчев

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

" Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София, а и той едва ли има такива амбиции, тъй като тази глава за преговори с ЕС за тази година е затворена ". Така журналистът, политик и дипломат Велизар Енчев коментира посещението на..

публикувано на 09.12.20 в 12:45
Екатерина Захариева се срещна с Владо Бучковски, който е на посещение в София.

Владо Бучковски: Убеден съм, че договорът с България ще бъде изпълнен

София призова Скопие да се откаже от манипулациите, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония, и правото им да наричат езика си както пожелаят. Това се казва в специална позиция на..

обновено на 09.12.20 в 21:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38