Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Механизмът за върховенство на закона няма да остане само на хартия

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

Механизмът за върховенство на закона няма да остане само на хартия. Германското председателство даде на Варшава и на Будапеща възможността да кажат, че са победители, но спестовните страни също твърдят, че няма отстъпление от това, което те искаха. Видяхме класически европейски компромис. Механизъм ще има и тези, които нарушават върховенството, ще могат да бъдат глобявани, но Унгария и Полша ще могат да попитат Европейския съд дали този механизъм отговоря на договорките в ЕС. Ще има едно забавяне“. Това каза пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

Тя поясни, че ако в рамките на това забавяне пари бъдат изхарчени неправомерно или има нарушение на върховенството на правото, механизмът ще може да се задейства и ретроактивно

Имаше жизнено опасен момент за Европейския съюз, защото напрежението, внесено основно от Полша и от Унгария, беше стигнало до висока точка и заплашваше да стартира опасен процес на разцепление... Голяма част от поддръжниците на правителството на Качински, макар и то да има мнозинство, не искат Полша извън ЕС. Той видя, че още една крачка ще бъде отвъд ръба. Унгария много повече от много други се нуждае от фонда за възстановяване. Орбан отдавна няма мнозинство. Немското председателство разбра, че тези двама лидери нямат подкрепата на техните общества за антиевропейски политики“. 

В предаването „Събота 150“ Чернева допълни: 

„Основният принцип в ЕС е, че тези, които са най-отзад на опашката, трябва да бъдат подпомагани, за да наваксат. В момента ЕС се опитва чрез Фонда за възстановяване да помогне на най-слабите да не закъсат още повече. България трябва да осъзнава, че това е отговорност - да има кой да се грижи за теб, означава, че и твоето поведение трябва да е европейско“. 

Иран и Китай ще бъдат във фокуса на отношенията между ЕС и САЩ

„Как ще се работи по отношение на Китай. Координация със САЩ по този въпрос няма да е лесна заради лични интереси. Сирия, Ирак, Иран, Северна Африка формират цяла зона на нестабилност, с която Европа може да се справи само с помощта на САЩ... Европа няма да може да се върне към ситуацията преди Тръмп, трябва да изгради собствени капацитети, собствен суверенитет, за да може да се справя с проблемите около нея и да има добро партньорство със САЩ“. 

По думите на Чернева германският канцлер Ангела Меркел се е превърнала в сила, която стабилизира Европа. 

Тя е онази последна фигура, която застана на пътя на популизма... Това, което направи Германия успешна е, че Меркел вземаше дългосрочни решения. Такива политици се срещат все по-рядко“. 

Интервюто с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22