Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Българофобия в Скопие

Снимка: архив

От няколко дни управляващите в Скопие са врътнали копчето на антибългарската истерия на MAX. Даже и премиерът Зоран Заев, който се пишеше голям приятел на България и го играеше „доброто ченге“, започна да се изявява като яростен българофоб. Бясна надпревара върви между него и лидера на опозицията по антибългарски изказвания. Изглежда членовете на македонския политически елит наистина вярват, че колкото по-груб език използват по отношение на България, с колкото повече лъжи си служат, толкова по-добре работят за каузата си. Ако действително мислят така, силно са се объркали. С манипулации и лъжи може да бъде  постигнат само временен успех.  В крайна сметка всички разбират каква е истината и лъжецът се оттегля посрамен.

Ето пример за една класическа измислица на Скопие. Там постоянно повтарят, че сме им посягали на „идентитетот“ и на „язикот“. Класическа лъжа. Никой в София няма никакви претенции към това как наричат самите себе си гражданите на РСМ и как наричат езика си. Ако искат, марсианци да се наричат и да кръстят езика си венериански. Нашата претенция е единствено в следното. Да бъдат така добри нашите братя да уточняват, че „езикот“, който говорят днес, е създаден през 1944 г., а преди тази дата си е бил класически български диалект. Същото важи и за „идентитетот“. Всички исторически извори показват, че през последните стотина години хората, живеещи в Македония, са били принуждавани, първо, от Кралство Сърбия, а после и от Югославия да се чувстват „македонци“. И, разбира се, когато в продължение на много десетилетия принуждаваш едно население да се чувства по определен начин, то се поддава на натиска. Това обаче не означава, че трябва да забравяме историята и да позволяваме тя да бъде изопачавана.

Доста неприятно впечатление прави и фактът, че някои европейски държави толкова яростно подкрепят историческите фалшификации, фабрикувани в Скопие. В това отношение особено се отличава Германия. Имат в Берлин един министър по европейските въпроси, Михаел Рот се казва, който на лягане и на ставане обяснява колко лоша е България и какъв жертвен агнец е Македония. Според въпросния господин българската позиция застрашавала сигурността на Балканите и изобщо на целия Европейски съюз. Лишено от каквото и да било логика твърдение е това. Като цяло хер Рот се отнася към нас така, както са се отнасяли германските колонизатори с поданиците си в Африка в края на 19-и и началото на 20-и век. Явно си ни представя като хора, на които постоянно трябва да им се размахва пръст и да им се нарежда какво да правят. Крайно време е както този господин, така и останалите германски политици да се научат на уважение. Първо, да се научат да уважават историческата истина. И, второ, да уважават българската позиция.

Има един крайно нелогичен призив, който понякога се отправя към България. Призовават ни да сме седнели на една маса с македонците и всяка страна да направила компромис, за да се стигнело до разбирателство. Компромиси могат да се правят, когато се водят търговски преговори. Но компромиси с историческата истина не бива да бъдат правени. Има историческа истина, която трябва да бъде уважавана. И когато някой преиначава историческите факти,  трябва да бъде категорично осъждан. Ако просто махнем с ръка, ако не обръщаме внимание на македонските манипулации, както ни съветват някои „капацитети“ от Брюксел, значи просто сме недостойни да бъдем продължители на делата на нашите исторически герои.

А може би не трябва да се сърдим толкова на разни чужденци, които постоянно ни обясняват, уж добронамерено, как не трябвало да обръщаме внимание на лъжите на Скопие. Защо да се сърдим на чужденците, когато има и българи, които застъпват същата антибългарска теза? Има едни т.нар. „интелекуалци“, които подозрително бързо се активират всеки път, когато  трябва да се извърши поредното поругаване на българската история. Едни и същи хора се подписват под патетични възвания, в които се отрича Баташкото клане и се обяснява, че всеки, който държи на историческата истина, е „недостатъчно европеец“ и „комунист“. Според т.нар. „интелектуалци“ човек е европеец само когато е готов да се откаже от миналото си. Това, разбира се, е глупост. И няма никакво значение дали авторите на подобни твърдения са зачислени на котлова храна към соросоидни фондации или просто са лишени от способността да разсъждават и ни заливат с псевдоинтелектуалщината си, без някой да им плаща за това. Много е тъжно да гледаш хора, за които българската история е само ненужно бреме, което трябва да бъде изхвърлено час по-скоро,  за да се доберат те колкото се може по-бързо до „обетованата евроатлантическа земя“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16