Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли Еверест е станал по-висок?

2
Китайски геодезист
Снимка: Синхуа

Този въпрос възникна, след като тази седмица Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на най-високия връх на планетата. От тях става ясно, че Еверест е точно 8848,86 метра. Всъщност, голямата новина е не дали върхът е пораснал, или не (както много медии “разчетоха” съобщението), а фактът, че Китай и Непал най-после се споразумяха и възприеха една и съща височина за официална.

Има различни начини за измерване на един връх и това не зависи само от прибавянето или изваждането на височината на покриващата го снежна шапка, а също от това коя точка на земята се взема за морско равнище, с какви методи се мери и пр.


Ето как варират данните през годините:
1856 г. - измерван от екип от Индия - 8840 м;
1883 г. и 1903 г. - измерван от британски екип от Индия - 8882 м;
1955 г. - измерван от екип от Индия - 8848 м;
1975 г. - измерван от екип от Китай - 8848,13 м;
1987 г. - измерван от екип от Италия - 8872 м;
1992 г. - измерван от екип от Италия - 8846 м (без снежната шапка);
1999 г. - измерван от екип от САЩ - 8850 м;
2005 г. - измерван от екип от Китай - 8844,43 м (без снежната шапка).

След последното китайско измерване отново бе възобновен спорът дали да бъде включвана във височината и снежната шапка, с която по онова време Еверест е с 4 метра по-висок. Освен това, Непал реши да бъде извършено ново измерване, заради спекулациите, че общоприетата височина може да не е същата след серията мощни земетресения през 2015 г. Властите проведоха преговори с Китай и през 2019 г., по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Непал, се договориха Китай също да изпрати свой екип от алпинисти и геодезисти, а после двете страни да обявят заедно новите данни (Непал извърши измерванията си през 2019 г.). На 27 май тази година екип от китайски геодезисти прекара повече от 2 часа на върха, за да монтира специална антена и да направи измервания на снега.

Новата височина беше обявена тази седмица онлайн от външните министри на Непал и Китай. Така, поне до следващото измерване, изкачилите Еверест вече могат да си записват в постижението закръглената на 8849 м височина.
Николай Петков на Еверест
По темата потърсихме мнението на алпиниста Николай Петков, участник в двете национални експедиции на Еверест - през 1984 г. и през 2004 г., който има опит с измерването на върхове (от експедициите си до неизкачвани върхове в Антарктида и Пакистан). Ето какво обясни той пред БНР:

"Безпрецедентното в случая е, че и двата екипа използват както по-стария метод с визиране и тригонометрични изчисления, така и най-съвременните техники с GPS сателити. Самият факт, че двата екипа са съпоставили резултатите си, анализирали са ги, и са стигнали до една усреднена височина, говори, че те са били достатъчно близки и надеждни.
Еверест 2004 г.
Измерването на височината на дадена точка от земната повърхност е доста трудна задача. При използването на сателити за определяне на височината, непалският екип използва GPS мрежата от сателити (американска), а китайците - своята мрежа от сателити. Координатите, определени в пространството по тези способи, имат изключителна точност, до части от милиметъра. Това обаче е вярно за измерването в координатната система на Земята като елипсоид, което е идеализиране на формата на планетата ни.
Нещата стават "хлъзгави", когато поискаме да определим точката като височина "над морското ниво". Тогава изведнъж се оказва, че "морското ниво" не е никак лесно за определяне. Особено, когато такова няма в близост до точката, която мерим, а Еверест е именно такава. Непал използва точка в Бенгалския залив, а Китай - в Жълто море.
В Антарктида
В геодезията, за да се прекалкулира височината от елипсоида на Земята към т.н. "геоид", се използват модели на геоида, което вече внася грешки. Има от няколко метра до няколко десетки метра разлика в различните точки от Земята в т.н. елипсоидна височина, и височината по геоида, или надморската височина.
Сигурен съм, че двата екипа - в месеците, в които отлагаха съобщаването на новата височина - са направили всички необходими съпоставки, и височината 8848.86 ще остане много дълго в употреба.
А дали Еверест е пораснал? Не бих направил такова заключение. По-скоро в измерванията от миналото със сигурност има по-големи неточности - от грешки в самата методология, които се наслагват, също и какво точно са "визирали" като връхна точка. А знам от собствен опит на този връх, че като сриташ снега отгоре, разлика от 20 см винаги може да се получи".
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14