Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наистина ли Еверест е станал по-висок?

2
Китайски геодезист
Снимка: Синхуа

Този въпрос възникна, след като тази седмица Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на най-високия връх на планетата. От тях става ясно, че Еверест е точно 8848,86 метра. Всъщност, голямата новина е не дали върхът е пораснал, или не (както много медии “разчетоха” съобщението), а фактът, че Китай и Непал най-после се споразумяха и възприеха една и съща височина за официална.

Има различни начини за измерване на един връх и това не зависи само от прибавянето или изваждането на височината на покриващата го снежна шапка, а също от това коя точка на земята се взема за морско равнище, с какви методи се мери и пр.


Ето как варират данните през годините:
1856 г. - измерван от екип от Индия - 8840 м;
1883 г. и 1903 г. - измерван от британски екип от Индия - 8882 м;
1955 г. - измерван от екип от Индия - 8848 м;
1975 г. - измерван от екип от Китай - 8848,13 м;
1987 г. - измерван от екип от Италия - 8872 м;
1992 г. - измерван от екип от Италия - 8846 м (без снежната шапка);
1999 г. - измерван от екип от САЩ - 8850 м;
2005 г. - измерван от екип от Китай - 8844,43 м (без снежната шапка).

След последното китайско измерване отново бе възобновен спорът дали да бъде включвана във височината и снежната шапка, с която по онова време Еверест е с 4 метра по-висок. Освен това, Непал реши да бъде извършено ново измерване, заради спекулациите, че общоприетата височина може да не е същата след серията мощни земетресения през 2015 г. Властите проведоха преговори с Китай и през 2019 г., по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Непал, се договориха Китай също да изпрати свой екип от алпинисти и геодезисти, а после двете страни да обявят заедно новите данни (Непал извърши измерванията си през 2019 г.). На 27 май тази година екип от китайски геодезисти прекара повече от 2 часа на върха, за да монтира специална антена и да направи измервания на снега.

Новата височина беше обявена тази седмица онлайн от външните министри на Непал и Китай. Така, поне до следващото измерване, изкачилите Еверест вече могат да си записват в постижението закръглената на 8849 м височина.
Николай Петков на Еверест
По темата потърсихме мнението на алпиниста Николай Петков, участник в двете национални експедиции на Еверест - през 1984 г. и през 2004 г., който има опит с измерването на върхове (от експедициите си до неизкачвани върхове в Антарктида и Пакистан). Ето какво обясни той пред БНР:

"Безпрецедентното в случая е, че и двата екипа използват както по-стария метод с визиране и тригонометрични изчисления, така и най-съвременните техники с GPS сателити. Самият факт, че двата екипа са съпоставили резултатите си, анализирали са ги, и са стигнали до една усреднена височина, говори, че те са били достатъчно близки и надеждни.
Еверест 2004 г.
Измерването на височината на дадена точка от земната повърхност е доста трудна задача. При използването на сателити за определяне на височината, непалският екип използва GPS мрежата от сателити (американска), а китайците - своята мрежа от сателити. Координатите, определени в пространството по тези способи, имат изключителна точност, до части от милиметъра. Това обаче е вярно за измерването в координатната система на Земята като елипсоид, което е идеализиране на формата на планетата ни.
Нещата стават "хлъзгави", когато поискаме да определим точката като височина "над морското ниво". Тогава изведнъж се оказва, че "морското ниво" не е никак лесно за определяне. Особено, когато такова няма в близост до точката, която мерим, а Еверест е именно такава. Непал използва точка в Бенгалския залив, а Китай - в Жълто море.
В Антарктида
В геодезията, за да се прекалкулира височината от елипсоида на Земята към т.н. "геоид", се използват модели на геоида, което вече внася грешки. Има от няколко метра до няколко десетки метра разлика в различните точки от Земята в т.н. елипсоидна височина, и височината по геоида, или надморската височина.
Сигурен съм, че двата екипа - в месеците, в които отлагаха съобщаването на новата височина - са направили всички необходими съпоставки, и височината 8848.86 ще остане много дълго в употреба.
А дали Еверест е пораснал? Не бих направил такова заключение. По-скоро в измерванията от миналото със сигурност има по-големи неточности - от грешки в самата методология, които се наслагват, също и какво точно са "визирали" като връхна точка. А знам от собствен опит на този връх, че като сриташ снега отгоре, разлика от 20 см винаги може да се получи".
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

28.02.21 Законите на Мърфи

"Ниската култура обича високите държавни постове" . Това е изречението на месеца, а негов автор е Георги Узунов от Поликраище.

публикувано на 28.02.21 в 07:52

40-метрова мартеница ще бъде спусната на първи март на скалите край Лакатник

Огромна мартеница подготвят в Гара Лакатник, за да я спуснат от скалите над селото в понеделник, първи март, от 11 часа. Тя е дълга 40 метра, изработена е от винил и ще бъде спусната и закрепена към скалите от местни планински спасители и алпинисти.  Очакват хора се от цялата страна, пътеките и районът са почистени, разказва Цанка Коюва от..

обновено на 27.02.21 в 07:00
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15