Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Божествени антитела

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве желаем, драги слушатели, както желаем и справедливост за всички!

Започват “Новините с добавена стойност”, един бюлетин с информационни антитела, които инжектираме в публичното пространство и така подсилваме нашия имунитет и нашия духовен организъм.

Имаше един филм - “Божествени тела” - една изключително смела и пластична героиня хореографиня напуска работа, за да преследва мечтата си и разбира се преодолява сума препятствия и предизвикателства на пазарната икономика.

Сега обаче всички ние в днешния ден към края на тая интересна година повече се нуждаем от работещи божествени антитела, които да се борят и преборят с корона-вируса, това биологично торнадо, което ни опустоши годината.

Годината 2020 е толкова съсипана, че даже на корицата на Time задраскаха 2020.

Колегите от влиятелната редакция на списание Time смятат, че това било “най-лошата година за всички времена”. Това колегите не са го измислили, то е теза, която споделя голяма част от човечеството. Гражданите вече почнаха да си правят равносметки за отминаващата година и почти всички изповеди на тази тема се отплесват на вайкане и негативизъм - колко страшна и ужасна е тази година 2020!

2020 е годината на антителата.

Аз да речем съм атлет и Аполон, имам определен атлетичен авторитет, обаче с тия вируси и карантини хората добиха антитела. От една страна - карантина, изолация, обездвижване, антитяло. От друга страна - корона-вирус. Или ще унищожи тялото ти, или ще добиеш антитела и ти ще го унищожиш.

Не ни стигат всичките карантини, ами сега почваме да ходим по мъките на светиите. И както е редно на християнските празници, повечето от нас ще прибавят живо тегло към организма си и това няма да е мускулна маса. По празниците хората ядат и пият като на карантина, ама с добавка. И се получава още по-анти-супер-дупер-тяло. И просто не знам как ще водим борбата за мир в толкова неатлетичен вид!

Но това са, дето се вика, обичайните сезонни амплитуди в телесното състояние, сега само са малко подсилени.

А конкретно за 2020 колегите от Time са прави, че това е една анти-година.

И не дай, Боже, да стигнем до някое стълбище пред болница, 100 процента от хората на стълбището ще потвърдят, че това е ужасна година - и по-ужасна не е имало и няма да има. И от тяхна гледна точка са напълно прави.

Но ако вземем да разлистваме Историята, може да открием и някои по-мрачни страници от Световната книга.

Примерно в годините на Втората световна война - каква люта планетарна ненавист, колко унищожение, колко човешки и екологични жертви, какви рани! Някои от раните не са зараснали и до днес.

Или примерно разните римски императори как правели гонения на християните и ги хвърляли на лъвовете - непоносима жестокост! А пък после християните направили такава голяма световна цивилизация, че даже успели да се поизбият и помежду си в доста големи размери, както са унищожавали и нехристияни, разбира се. За Инквизицията, ако са верни тия неща, дето ги разправят - ами че тя е дори по-кръвожадна

от Ислямска държава! Добре че е преодолян вече този исторически период с Инквизицията, да не го преживяваме много-много.

Изобщо, ако трябва да сме коректни, в световната История има и доста по-гадни години от 2020. А и в днешния свят има разни отрицателни тенденции, покрай които даже вирусът може да изглежда като полубял кахър.

Даже вирусът за някои хора е долу-горе приключен. Тия хора, които си имат антитела срещу вируса, определено са по-така курназ. Премиерът например изкара короната успешно и тия дни обяви, че трябва да свикваме с излизането от пандемията. Сиреч - много да не го преживяваме тоя вирус. Обаче на другия ден статистиката отчете печален рекорд - и много хора наистина не го преживяха това. Ние скърбим за тях и гледаме да опазим себе си и близките да не стигаме до стълбите на болницата.

И наистина е доста стряскащо, че българското общество стигна в историческото си развитие до стълбището с труповете. И в такива моменти ни се струва, че колегите от списание Time са прави - макар да няма Световна война или Инквизиция, все пак тая година 2020 е доста гадна.

Някак си трябва всички да последваме примера на премиера и да отменим пандемията. Трябва да сме решителни като него и да сме против вируса, обаче трябва и да сме по-стриктни в мерките, не като него.

В края на краищата всеки отговаря за себе си, а премиерът още в началото на пандемията ни каза ясно: моята задача е да ви опазя живи!

Хайде да изпълним тая задача на премиера и да се опазим живи, пък той нека се хвали после, че лично ни е спасил! Аз нямам нищо против, само да сме живи и здрави.

И понеже моите амбиции не са по-малки от тези на г-н Борисов, аз също се обръщам към обществото с една молба: нека се пазим и да направим 2021 най-хубавата година за всички времена, така че да удивим дори колегите от списание Time. И те да напишат: такава година, Боже Господи, не сме и сънували!

И независимо дали имаме антитела или голям атлетичен авторитет, нека се пазим взаимно и нека се уважаваме, а пък животът сам ще си дойде по-хубав от песен и -

както го е натъкмил поетът -

животът ще дойде

по-хубав от пролетен ден!

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора.

Другата седмица отново ще бъда с вас -

по-хубав от пролетен ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11