Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитни организации сезират ЕК за незаконно строителство на Рупите

Снимка: БГНЕС

Само преди две седмици Европейската комисия отправи последно предупреждение към България за задълбочаващи се нарушения в защитените зони по „Натура 2000“, чрез одобрени планове и проекти за строителство в тях и даде двумесечен срок на страната ни да отстрани нарушенията. Към наказателната процедура природозащитни организации добавят още един случай - готовността за мащабно строителство в защитената зона „Рупите“, което предизвика серия от граждански протести. 

Дали и колко е незаконно строителното намерение там и може ли да бъде спряно? 

Инвестиционните интереси към Рупите - място, което хората свързват с пророчицата Ванга и смятат за изцеляващо заради уникалната природа, не са от скоро. Към това природно наследство последните години добавиха и невероятните археологически открития, благодарение на които древният град Хераклея Синтика излезе на повърхността. 

Ювелирна мраморна статуя от 1-2 в. открита в Рупите
Мястото, в което хората връщат физическото си и духовно здраве, напоследък обаче е наситено с напрежение. Огромен терен от 12 декара е заграден с намерения върху него да се изградят къщи за гости. Несъгласието да се посяга по този начин на Рупите доведе до серия от протести. След приключване на археологическото проучване на частния имот, което е задължително, няма пречка за старта на строителството от инвеститора Валентин Парапунов, който е и общински съветник в Петрич. 

Община Петрич, на чиято територия се намира защитената зона, няма почти никакви правомощия да спре това. От заместник-кмета по строителството Минка Салагьорова разбираме, че строителният замисъл е започнал преди повече от седем години, а общинското ръководство от 2015 е наследник на този проблем. Госпожа Салагьорова повдига и завесата на онова, което се е случвало и с чие участие е ставало: 

Няма как Община Петрич да вземе отношение за частен имот по казус, по който са се произнесли компетентните институции. Противното би било превишение на правомощията“.

Още през 2018 година природозащитни организации и обществената група „Спаси Рупите“ сезираха институциите за сериозни нарушения в документацията и разрешителните режими на Рупите. Започналите проверки към момента са с неизвестен резултат. Според Андрей Ковачев, председател на сдружение за дивата природа „Балкани“, в цялата история има видимо престъпление: 

Там има ясни нарушения на европейските директиви. Три общо документа на РИОСВ-Благоевград разрешават строителство на Рупите за един проект на една обща фирма, разделен на три отделни части. ... Има ясно заобикаляне на изискванията на закона. Самият инвеститор и РИОСВ съзнателно са заобиколили изискванията на закона в нечия частна полза, което значи, че това е престъпление. Тези решения трябва да бъдат отменени и отговорните би трябвало да бъдат подведени под отговорност“.

Андрей Ковачев
Една от причините, според природозащитниците, за да има сериозни нарушения на европейското законодателство в защитените зони, е фактът, че след одобрението им от ЕК и правителството на България е трябвало МОСВ да издаде заповеди за целите и начините на опазването им. А издадените такива са много малко. Потвърдиха го и в отговор от ековедомството: 

„Министерство на околната среда и водите в момента извършва проверка на цялата документация по издаване на административни актове на директора на РИОСВ - Благоевград по реда на екологичното законодателство, с които е съгласувано строителство в местността Рупите, в землището на с. Рупите, община Петрич и попадащи в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000“ и които са предмет на обсъждане в медиите. Към настоящия момент проверката все още не е приключила“.   

А за проверката на законността на документите и издадените разрешителни за строителство в Рупите от МОСВ заявиха следното: 

„Със Заповеди на министъра на околната среда до този момент са обявени 36 броя защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. В момента тече процес на поетапно издаване на заповеди за обявяване и на останалите защитени зони за местообитания.  

За защитена зона BG0001023 „Рупите – Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна все още няма издадена заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването ѝ“.  

А в това време казусът в Рупите отива като пореден сигнал до ЕК, категоричен е председателят на сдружението за дивата природа „Балкани“ Андрей Ковачев.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49