Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Може да има разумна и коректна цена на парното на месечна база

Няма да се стигне до спиране на топлинната енергия посред зима, смята енергийният експерт

Снимка: БГНЕС

Няма да се стигне до спиране на парното и топлата вода. Това мнение изрази пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. „Няма такъв вариант – посред зима да се случи. Услугата топлинна енергия няма как да бъде прекратена“.  

Иванов коментира темата, след като Върховният административен съд обяви за незаконно увеличението на цените на парното и тока от пролетта на 2017 година, а омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния регулатор да намали цената на парното и топлата вода от 1 януари.

Недоверието към системата е много по-пагубно от усилията на администрацията да демонстрира желание клиентите да не бъдат натоварвани с излишни разходи, без да имат яснота дали тези разходи са адекватни на услугата, смята Антон Иванов.

„Повтаряме едни и същи грешки. Най-важното за мен е, че е загубено доверието – между клиент и доставчик, между потребител и регулатор и след като няма доверие, в условия, в които е невъзможно практически да се определи точна цена за отделен месец, всички обяснения и доводи губят тежест“, заяви Иванов в предаването „Преди всички“.

Точната цена е ключова. На месечна база може да се определя разумна и коректна цена на топлинната енергия, без това да натоварва системата, категоричен е той. „Но във всички случаи ще има отклонения, които се изравняват на годишна база“. 

Антон Иванов в студиото на „Хоризонт“
Досега не е намерен моделът, по който да се предложат варианти на клиентите. Те винаги са застопорени във възможността или да се откажат от „Топлофикация“, или да ползват услугите ѝ при условия, които очевидно не могат да вдъхнат доверие, че цената, която плащат, не съответства на самата услуга, допълни Иванов.

Законът е предвидил възможност за текущо шестмесечно изменение на цените, но сме много близо до края на този шестмесечен период, поясни той. „И връщайки се към решението на съда, очевидно не може да се приложи законовата процедура за обявяване на обсъждане и въвеждане на нови цени, така че сме изпуснали срока, в който това може да стане“. 

Виждаме верига от държавни дружества и държавни институции, които с години не могат да намерят формата на доброто управление, категоричен е Антон Иванов.

„Докато „Топлофикация – София“ продължава по същия модел да администрира, а не да предоставя услуга, не виждам начин тя да бъде променена в по-добро за гражданите. Услугата централизирано топлоснабдяване е по-ефективна и по-ефикасна за град като София. За съжаление обаче моделът, по който се прилага при нас, я изкривява до степен, при която гражданите най-накрая ще предпочетат нещо по-скъпо и по-неефективно, само и само да се разделят с един лош модел на управление“. 

Ако нямаме идея какво искаме да постигнем и към „Гражданска защита“ да прехвърлим дружеството, ефектът ще е същият, смята Антон Иванов.

Интервюто с Антон Иванов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 души са ранени при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали

Седем души са ранени, сред тях и дете, при срутване на таван на сватбен салон край Кърджали. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са отведени в спешния център, откъдето съобщиха, че раните им са порезни и състоянието   стабилно без опасност за живота. По време на инцидента в салона е..

публикувано на 05.08.24 в 21:26

ЕК предостави на Италия 11 млрд. евро от петия транш по ПВУ

ЕК предостави на Италия 11 милиарда евро от петия транш по Плана за икономическо възстановяване и устойчивост (ПВУ). В комюнике на правителството се посочва, че плащането е в резултат на положителната оценка на Европейската комисия, официално приета на 2-ри юли, свързана с 53 цели и задачи отнасящи се до петия транш. С това, се казва още в..

публикувано на 05.08.24 в 20:20
Пожар в Кипър

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова. Целта на приетите промени е с модернизация на..

публикувано на 05.08.24 в 20:16

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА. Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна..

публикувано на 05.08.24 в 20:14

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС започнаха по традиция от Русе

Тържествата по повод 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха по традиция от Русе, където Дунавската флотилия поставя началото на военноморското дело в Княжество България. С поднасяне на венци пред паметната плоча на първия командир на Дунавската флотилия кап. л-т Александър Конкевич и пред Паметника на моряка..

публикувано на 05.08.24 в 19:55

Община Горна Оряховица иска пренасочване на средства за ремонт на водопроводите на с. Драганово

Община Горна Оряховица се отказва да ремонтира един от възловите си булеварди и иска от регионалното министерство и НС парите да бъдат пренасочени за ремонти на водопроводите за село Драганово. До решението се стигна след протестите с блокади от миналата седмица на местните хора, които са на драстичен воден режим. В Драганово живеят..

публикувано на 05.08.24 в 19:43
 Димитър Главчев

Главчев: Не е работа на МС да дава оценка на внесени от депутати законопроекти

С думите, че "не е работа на министерският съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите", Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е..

публикувано на 05.08.24 в 19:38