Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделеното пътуване няма да се наказва

| обновено на 16.12.20 в 12:03
Снимка: БТА

Няма да има наказателна отговорност за споделеното пътуване. Това решиха депутатите като одобриха промени в Кодекса на търговското корабоплаване, които бяха върнати за повторно обсъждане от президента Румен Радев.

Депутатите прецизираха текстовете, с които се въвежда наказателна отговорност за нерегламентиран превоз. Вместо първоначално предвидените 10 години лишаване от свобода се предвижда наказание от 2 до 5 години при квалифициран състав на престъплението. Депутатът Иглика Събева от ГЕРБ увери:

„В никой не би могло да продължи да съществува съмнение, че така нареченото „споделено пътуване“ е извън обхвата на разпоредбата на предлаганата от нас за създаване правна норма“.

Депутатите приеха още, че ако се заплати горивото при споделено пътуване, това не се приема като икономическа изгода.

Георги Свиленски от БСП благодари на своите колеги в транспортна комисия и на колегите си от ГЕРБ, че са се вслушали във всички критики.

„Ще подкрепим тези текстове с ясното съзнание, че тези текстове няма да решат проблема за нерегламентираното пътуване, нерегламентираните превози, ако нямаме управляващо правителство, което да не е корумпирано“.

Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

"Тогава ви казахме, че няма как и в Наказателния кодекс, и в Закона за автомобилните превози да бъде предвидено наказание за едно и също нещо. Сега това нещо го разделяме, тоест административното наказание си е административно наказание, наказателното преследване си е наказателно преследване. Тоест не може за едно и също нещо да бъдат приложени и двете мерки. Второто нещо, за което тогава настоявахме, беше отделянето на споделеното пътуване. Нашите притеснения, че под наказателно преследване ще попаднат всички, които извършват така нареченото „споделено пътуване“, именно с текста, където се определя понятието „икономическа изгода“, „срещу заплащане“ или „търговска дейност“, сега, с оставането на съюза „или – или“ вече решава този проблем".

Според разпоредбите, който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на ЕС, извърша обществен превоз на пътници се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години. Когато деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 2000 до 10 000 лева. Превозното средство, с което е извършено деянието, ще се отнема в полза на държавата.

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. От мнозинството внесоха поправки. Наказанието "затвор" до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години като се добави и изискване нарушението да е извършвано системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НС подкрепи ветото на президента за нерегламентираните пътувания

Депутатите подкрепиха ветото на президента върху текстове от Кодекса на търговското корабоплаване. Поправките допълват Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози и така инкриминират нерегламентирания превоз. Румен Радев оспори текстовете с..

обновено на 19.11.20 в 12:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Археолози откриха в Дебнево златни монети от времето на Юстиниан Велики

Археолози от Националния исторически институт, с музей към БАН, откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. След 32 годишно прекъсване, през 2019 г. проучванията в Калето са подновени...

публикувано на 02.09.24 в 16:06

Турция е отправила официално искане да се присъедини към БРИКС

Турция е отправила официално искане да се присъедини към групата държави с бързоразвиващи се пазарни икономики БРИКС, предаде Блумбърг. Югоизточната ни съседка цели да засили влиянието си на глобално равнище и да установи нови отношения отвъд..

публикувано на 02.09.24 в 16:03
Ракетна система

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" на Украйна

Румънското правителство одобри проекторешение за даряване на ракетна система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна. Проектът трябва да бъде разгледан спешно от парламента в Букурещ, съобщава Радио Румъния, цитирано от Ройтерс. Говорителят на кабинета..

публикувано на 02.09.24 в 15:56

Линейки обикалят: Не е завършената система за връзка между Спешната помощ и болниците

Заради незавършената система за комуникация между Спешната помощ и болниците у нас, се налага линейка с пациент с инсулт да обикаля между няколко лечебни заведения, за да се намери свободно легло и да се осигури лечение.  Този стар проблем..

публикувано на 02.09.24 в 15:47

Гана ще увеличи с почти 45% цената на произвежданото какао за следващия земеделски сезон

Гана, която е държавата на второ място в света по производство на какао, ще увеличи с почти 45% цената, гарантирана от държавата, и изплащана на фермерите на какао за следващия земеделски сезон. Това са заявили два неназовани осведомени..

публикувано на 02.09.24 в 15:43

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия. Все още не са допуснати да влязат представителите на..

публикувано на 02.09.24 в 15:30

ЦИК взе решение да започне приемането на заявленията и документите за участие в предстоящия вот

С 8 глас "за" и 3 "против" членовете на Централната избирателна комисия решиха да започне приемането на заявленията и документите на политическите формации за участие в предстоящия парламентарен вот. ЦИК също така реши да има еднакъв час за двете..

публикувано на 02.09.24 в 15:25