Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци помагат на медиците в МБАЛ - Пазарджик

Снимка: МБАЛ Пазарджик АД

Дни преди Коледа обстановката в пазарджишката многопрофилна болница остава усложнена поради недостига на здрав персонал. Преди седмица от здравното заведение отправиха зов за помощ. На призива се отзоваха студентите по медицина Елис Фейзула и Валентин Георгиев и треньорът по карате Станислав Комсалов.

Медици в Спешното отделение на МБАЛ - Пазарджик АД заявиха:

"Моля ви за помощ, помагайте, защото не може една сестра да работи 40 часа".

"Поне трябват двама лекари, две сестри да има и санитари, за да може да функционира Спешното отделение. Сами изнемогваме".

Елис Фейзула е на 22 години, студентка по медицина: 

"Аз всеки ден виждам различни неща, но в момента главно са пневмониите заради вирусът, който върлува. Може да се види всичко - инфаркт, инсулти, наистина системата е доста натоварена - освен болни медици, няма и места. 12 часа е дежурството, в зависимост от деня и от това дали е било нощна, или дневна смяна, натоварващо е. Затова сме всички там - да помагаме с каквото можем".

Валентин Георгиев е студент в четвърти курс в Медицинския университет в Пловдив, в момента е доброволец в Спешното отделение на МБАЛ - Пазарджик:

"Понякога дежурствата могат да бъдат доста изискващи, често има изключително голям поток от пациенти - хора с пневмонии, дихателни затруднения, свързани с Covid-19".

Треньорът по карате Станислав Комсалов работи като санитар: 

"В болницата имаха нужда от хора и реших, че е редно да помогна по някакъв начин. От 6-годишен се занимавам с карате. Аз асистирам на санитарите главно, помагам в почистването, обслужването на болните, транспортирането им от нашето отделение към други отделения, тъй като доста от тях са на носилка или на стол. За санитарките е по-трудно да го правят това - все пак са жени. Това е тежка, мъжка работа. Дезинфекцирам, нося проби за проверка в лабораторията". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари

Три пъти повече горски площи в Северозападна България са засегнати от пожари от началото на годината спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Северозападното държавно предприятие.  Огнената стихия е унищожила над 4000 дка с широколиста растителност и 550 дка с иглолистни видове. За първите 6 месеца на годината са регистрирани 41 пожара. От..

публикувано на 06.07.24 в 19:43
Снимката е илюстративна

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан

Напълно е потушен пожарът до автомагистрала "Тракия" край Чирпан, съобщиха от Регионалната дирекция на пожарната в Стара Загора.  Изгорели са около 5 дка иглолистна гора и площ от сухи треви и храсти, уточнява БТА. Пожарът пламна преди обед в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан.  На терен бяха изпратени три пожарни коли и служители..

публикувано на 06.07.24 в 19:39

Богослужение за въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Св. Неделя"

В столичния храм "Света Неделя" започна богослужение за въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит.  Отслужва се патриаршеска вечерня, след което ще последва молитва за покойния български патриарх Неофит пред неговия гроб. Ето какво пожелаха вярващите, дошли да присъстват на церемонията: "Направо е чудо, че видях Даниил. Голяма..

публикувано на 06.07.24 в 19:33
Кирил Петков

Кирил Петков допусна възможност за преговори с "Възраждане" за "анти ГЕРБ и ДПС" правителство

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна възможност в дългосрочна перспектива за преговори с "Възраждане" във връзка с тяхната идея за съставяне на "анти ГЕРБ и ДПС" правителство при определени условия. След остра реакция на представители на "Демократична България" Петков излезе с опровержение и заговори за "медийни внушения". В..

публикувано на 06.07.24 в 19:17