Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почит пред делото на Добри Христов

Добри Христов (1875-1941)

През декември отбелязваме 145 години от рождението на академик Добри Христов - композитор, диригент, музикален теоретик, педагог, общественик - най-ярката личност от първото поколение български творци.

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" този път акцентираме върху църковно-славянските творби на Добри Христов.

Сред шедьоврите му, изпълнявани и до днес, при това не само в България, са създадените през 1925 г. и 1934 г. Литургии на свети Йоан Златоуст и написаните през 1935-1939 г. Песнопения по Всенощното бдение, "Хвалите имя Господне", "Херувимска песен", "Святий Боже", "Тебе поем" и др.

Интересно е как Добри Христов се насочва към църковната музика: В родния му град Варна той пее в църковния хор на Стоян Бешков и понеже пише красиво нотите, измолва да взема вкъщи шимовете на отделните партии, за да ги преписва. От щимовете той си прави партитуратата и така започва да учи хармония, гласоводене и всички подробности за хоровата песен. По-късно сам си купува учебниците по хармония на Рихтер, Чайковски, Аренски и Фьорстер. Тези си познания задълбочава като студент в Прага - при това като ученик на Дворжак. В София Добри Христов години наред е диригент на хора на Патриаршеската катедрала „Александър Невски“.

За своята музикална дарба и нейния божествен произход в мистично-съзерцателен устрем Добри Христов споделя пред Макариополския епископ Николай: “Повярвай ми, когато сега слушам моето славословие, казвам си: „Добри, не си ти неговият автор, ти си бил само послушно перо на Светия Дух - записал си онова, което в своите духовни съзерцания си доловил от небесната музика на ангелите“.

Още подробности за дейността и творчеството на Добри Христов чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация "Дома Арт" с творчески курсове през март

"Правим алтернатива на творческто образование, като ще обучаваме в нови и интересни специалности", каза в "Хоризонт до обед" Мартина Стефанова от фондация "Дома Арт" за старта на Нова творческа академия, която започна в края на седмицата . Мартина Стефатова е културен мениджър, куратор, арт критик, съосновател и изпълнителен директор..

публикувано на 26.02.21 в 12:25

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич с първа премиера

Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич зарадва най-малките си зрители с първата си за тази година премиера. Автор и режисьор на постановката „Наказана Лисана“ е един от куклените актьори в театъра – Румен Куртев. Сценографията е на Ели Качулева, а музиката е на Пламен Мирчев - Мирона. Куклените актьори се надяват, че макар и в трудното за всички..

публикувано на 26.02.21 в 09:53

Столичният куклен театър на 75 години

"На сто процента са изкупени билетите ни, дори се налага да връщаме зрители, защото на 30 на сто само може да се запълни залата", каза в "Хоризонт до обед" директорът на Столичният куклен театър Иван Райков. Тази година е юбилейна за тетъра - той става на 75 години . "Благодарни сме на публиката, че са с нас, че спазват мерките, че ни..

публикувано на 25.02.21 в 13:19

Нов музикален конкурс за наградите на "Кантус Фирмус"

Нова възможност за изява ще имат младите инструменталисти, занимаващи се професионално с класическа музика. В ход е началният подбор на ученици и студенти за първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“. Той  ще се проведе в периода март - септември 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален..

публикувано на 25.02.21 в 08:08
Проф. Анна Белчева получава титлата Доктор хонорис кауза на НМА през 2014 г.

Спомен за проф. Анна Белчева

Преди броени дни, на 11 февруари 2021 г., от този свят си отиде известната преподавателка по хорово дирижиране в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров“ проф. Анна Белчева. Тази смърт ме разстрои много, защото детството и студентските ми години бяха тясно свързани с нея. Припомних си как като деца пеехме в хор “Бодра смяна“ и детския хор..

публикувано на 25.02.21 в 07:44

Дора Делийска ще представи България в поредица на ARTE TV

Eвропейският културен канал ARTE от доста време е приобщил прочутия цигулар Даниел Хоуп като свой водещ и след поредицата Hope@Home - много удачно заиграване с фамилията на музиканта, която в превод означава "надежда", сега, когато концертният живот в много европейски страни продължава да е възпрепятстван заради пандемията, започна друга..

публикувано на 24.02.21 в 23:02
Клавирно дуо

Клавирно дуо "Атмосфери" представя музика от български автори

На 26 февруари от 18 часа почитателите на клавирното изкуство и особено на клавирните дуа могат да се срещнат с най-новия и вече доказано успешен български ансамбъл - клавирното дуо "Атмосфери". Концертът ще бъде излъчван пряко от концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в официалната страница на ансамбъла във..

публикувано на 24.02.21 в 22:34