Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Иван Цибулка

През декември отбелязваме 140 години от рождението на чешкия музикант Иван Цибулка, дошъл в нашата страна на 20-годишна възраст и останал тук до края на живота си, отдал знания и сили за развитието на българското професионално музикално изкуство. Няма събитие в нашия музикален живот от първата половина на ХХ век, в което да не фигурира името на Иван Цибулка - той свири в Гвардейския оркестър и е един от основателите и преподавателите в първото частно музикално училище, после на държавното училище, прерастнало в Музикална академия, даже е неин ректор в годините 1933/34. Цибулка участва в създаването на първия оперен театър у нас - „Оперната дружба“. По-късно свири в оркестъра на Софийската опера. Той е и създател на Българската народна филхармония, чийто председател е дълги години.

Иван Цибулка е личност с големи заслуги към нашата музика. У нас той идва като виолончелист, завършил Лайпцигската консерватория като ученик на Юлиус Кленгел. За негова изненада той открива, че виолончелото е абсолютно непознат инструмент в България - нито има откъде да се купи, нито има някаква литература за този инструмент. И той започва активна пропаганда на инструмента - изнася концерти из цялата страна. Той е първи изпълнител в България на виолончеловите концерти на Дворжак, Сен-Санс, Хайдн. Когато започва преподавателската си дейност, има само един ученик, но постепенно успява да продолее предразсъдъците и да подготви много музиканти - на практика той е създателят на българската виолончелова школа. Негови ученици са Кирил Вапорджиев, Ангел Борисов, Константин Кугийски и др. Самият Цибулка е много добър виолончелист. Той развива и международна кариера - гостувал е в Германия, Чехия, а през 1918 г. е бил солист на Лайпцигския Гевандхауз оркестър с диригент Артур Никиш.

Цибулка създава един от първите български струнни квартети заедно със сънародниците си Швертнер, Ханел и Клингер, съществувал 2 години. Той е участвал в много камерни състави заедно с най-големите български музиканти от онова време - Андрей Стоянов, Саша Попов, Менахем Бенсусан. В спомените си Цибулка описва една колкото смешна, толкова и тъжна случка от работата на кварета:
"Това стана в столовата на Военния клуб, където нашият струнен квартет даваше камерен концерт. Салонът беше препълнен с отбрана публика. Тъкмо бяхме започнали прочутото "Анданте кантабиле" на Чайковски, в салона долетяха звуци от погребален марш - свиреше военна музика /доколкото си спомням, това беше погребалната процесия на бившия министър Стоилов/. Слушащата ни с голямо внимание до този момент публика, един по един се измъкна от салона, тръгна с процесията и ние останахме сами в залата. Нито един слушател нямаше около нас. Разбира се, не ни оставаше нищо друго, освен да си приберем инструментите и да си отидем. Това и направихме. Този случай достатъчно красноречиво говори за интереса към музиката по онова време“.  

Заслугите на Иван Цибулка са оценени от българската държава и той е удостоен със златен орден за наука и изкуство. Умира на 8 септември 1943 г.

Чуйте в звуковия файл изпълнение на един от видните ученици на Иван Цибулка - виолончелиста Кирил Вапорджиев.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър от последното видео на Daft Punk

Когато порасна, искам да стана робот!

7 минути и 58 секунди . Така отмериха Daft Punk звука на самотата в земната пустиня и в човешката пустота в началото на седмицата. За да напишат своя епилог : Крачка, две или три? Колко трябва да изминеш, за да преброиш в стъпки 28 години? И колко са били напред, назад и встрани? Колко те приближават и колко те..

публикувано на 28.02.21 в 00:10
Фрагмент от постановката „Любовни истории“

Актьори от Драматичния театър в Габрово ще разсмеят публиката с „Любовни истории“

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще представи първата си премиера за тази година на 28 февруари 2021, от 19.00 часа на голяма сцена. Постановката „Любовни истории“, създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, ще предложи на публиката шест комедийни истории на влюбени двойки от шест националности. Спектакълът е начало на..

публикувано на 27.02.21 в 18:06
Теодосий Спасов на Антарктида

“Танцът на пингвините” - филм за обитателите на Антарктида

В Дом на киното в София от 17:00 часа можете да видите филма “Танцът на пингвините”. Той е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена пандемия от коронавирус, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде..

публикувано на 27.02.21 в 15:42
Рафаил Георгиев - Рафо в Турция

Рафаил Георгиев - Рафо представя „Търсене в душата на камъка”

„Търсене в душата на камъка” е изложба на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо.  Домакин на изложбата е арт-пространство Portal Club and Gallery в Студентски град, София. От 1 март в галерията ще бъде представена изложба на постери, модели и рисунки на скулптурите, реализирани в перманентни експозиции в Италия, Южна Корея, Израел, Канада,..

обновено на 27.02.21 в 15:20

Премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта

Фотографът Радослав Първанов подготвя премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта. Изложбата показва красотата на България през фотографиите на 23 млади жени, облечени в народни носии.  27-годишният фотограф Радослав Първанов работи по авторския си проект от шест години. Идеята e „да съставя образно казано,..

публикувано на 27.02.21 в 11:06
Георги Господинов

Седем драматурзи на финала на конкурса на НБУ за нова пиеса

7 млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония участваха тази седмица в Лаборатория за писане на пиеси под ръководството на Георги Господинов. Инициативата е на Нов български университет, а Българското национално радио е медиен партньор.  Конкурсът за нова българска пиеса стартира през октомври миналата година, а текстове се..

публикувано на 27.02.21 в 09:30

Български късометражни филми днес в кино „Влайкова“

Четири български късометражни филма ще бъдат прожектирани днес в най-старото действащо кино в София - „Влайкова“. Лентите са свързани с истории, които се случват с или около двама души. По традиция част от авторските екипи на творбите ще бъдат пред зрителите за разговор и дискусия. Проявата е част от проекта „Споделени..

публикувано на 27.02.21 в 08:43