Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев настоя за нов модел на финансиране на иновационната дейност

Според него България е в дъното на групата на плахите иноватори

| обновено на 18.12.20 в 13:05
Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев настоя за нов модел на финансиране на иновационната дейност в България. През 2019 година разходите за иновации са в размер на 1 млрд. лева, което е 0,84% от брутния вътрешен продукт при заложен 1,5 процента.

В последните години България се нарежда сред най-бързо развиващите се бизнес хъбове в Европа, а благодарение на иновативните компании успява да се справя с кризата. Предприятията реагират адекватно с иновативни продукти и реорганизация на работата, коментира Радев:

Според оценката на президента България остава в дъното на групата на плахите иноватори. Като след страната ни е само Румъния. Запазва се тенденцията разходите за научно-изследователска и развойна дейност в националните програми, където е заложен 1,5 процента от брутния вътрешен продукт, да се неглижират и съкращават, посочи държавният глава:

„През 2019 година този разход е в размер на 1 милиард лева, равно на 0,84% от брутния вътрешен продукт, докато в страните от Европейския съюза са 3% и повече. И за поредна година бизнесът и чуждестранните инвеститори са тези, които финансират голямата част от иновациите. Считам, че е крайно време да се направи задълбочен анализ и оценка и да се внедри нов модел на финансиране на иновационната дейност, особено що се касае за малките и средните предприятия, за да може България да трансформира икономиката си и да заеме място нагоре - сред умерените, а защо не и сред големите иноватори“, подчерта Румен Радев. 

България изостава от преките си конкуренти заради недофинансиране 

В доклада за развитието на иновациите през тази година на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ се посочва, че страната ни изостава от преките си конкуренти - Сърбия и Турция заради недофинансирането на сектора и тук големият длъжник остава държавата. 

Тук основната част от разходите, които българските предприятия правят, са свързани с европейските фондове или съфинансирането на европейските фондове, но инвестицията на българската държава в иновации остава изключително ниска - около 200 милиона лева годишно. Само съфинансирането на европейските фондове за иновации от българската държава са 800 милиона лева годишно“, каза Руслан Стефанов при представянето на доклада и препоръча България да приоритизира средното ниво на образованието си:

Издигането на това средно ниво както в средното образование, така и във висшето образование е от изключително значение за дългосрочния икономически просперитет на страната и иновационното развитие.

„Това е една национална цел, която трябва да бъде развивана в следващите две десетилетия последователно и устойчиво. Трябва да сме съвсем наясно за важността и необходимостта да има правителствено лидерство по отношение на иновациите. България и в момента за всеки лев, който инвестира частният сектор, има 1 лев, който идва по линия на европейските фондове или националните обществени поръчки - това нещо трябва да се управлява така, че да се осигури системна трансформация на икономиката ни“, подчерта Стефанов. 

На 16-ото издание на форума с тема „Икономическа устойчивост чрез иновации“ беше разгледан доклад как български предприятия са реагирали на възможностите и предизвикателствата на кризата в годината на Covid пандемиятаВ доклада експертите анализират оптимизирането на производствените процеси, наложено от кризата, осигуряването на безопасна среда за работа и създаването на нови продуктови предложения в отговор на промените, новите бизнес модели и иновациите на работното място.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07