Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство и петиция след ремонт на художествена галерия във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Ремонтът на най-голямата художествена галерия във Велико Търново предизвика обществено недоволство и петиция, с която се настоява да се спре поставянето на пластмасова дограма на емблематичната за града сграда по проект за енергийна ефективност. В ремонта на галерия „Борис Денев“ се предвижда да бъдат инвестирани близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество. Гражданите, местната власт и експертите са на разнопосочни мнения за ремонта, който започна в началото на зимата. 

Сградата на художествената галерия „Борис Денев“ до паметника на Асеневци и брега на Янтра във Велико Търново е построена през 1928 година за художествено училище, след това е била полицейски участък, после става ветеринарна служба, а през 1985 година беше основно реконструирана и пригодена за художествена галерия. Фондът ѝ наброява близо 5000 произведения на изкуството, сред които творби на нейния патрон Борис Денев, на Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка.

Сградата е в окаяно състояние, климатичната ѝ инсталация никога не е работила, проблеми има с ел. инсталацията, както и с покрива. Преди няколко дена започна ремонтът на сградата, част от който е смяна на старата двукатна дървена дограма с PVC. Граждани се събраха тази сутрин пред художествената галерия „Борис Денев“, за да изкажат недоволството си. Преводачът Елена Димитрова е една от недоволните:

„Не одобрявам ремонта, защото е трудно да минаваш покрай тази сграда с PVC дограма. Това не е просто възмутени граждани, които изведнъж решават, че понеже наближава предизборна кампания, да правят нещо. Във Велико Търново има няколко ремонта, които се случиха по безобразен начин. Това е поредният. Аз не мога да си представя и в най-смелите си мечти, че тези врати ще станат пластмасови“.

Общинският съветник от „Демократична България“ Калоян Янков инициира петиция за спиране на ремонта:

„Над 1000 човека вече реагираха и се подписаха срещу подобна драстична намеса в сградата, която външно се изразява в смяната и подмяната на дървената дограма със сравнително евтина PVC дограма, която не повтаря растера и изобщо показва начина, по която ще се ремонтира тази сграда. В последствие, когато се запознахме по-подробно, видяхме, че има и други неща, които, според нас, не бива да се случват в знакова сграда. Този проект не отговаря на нуждите на сградата“. 

С близо 1,2 милиона лева от програмата за трансгранично сътрудничество в художествената галерия се извършва ремонт, част от който е смяната на дограмата. Заместник-кметът по териториално и селищно развитие проф. Георги Камарашев е категоричен, че няма източване на средства:

„Този ремонт е енергийна ефективност. Гаранцията е 100%, тъй като проектът се наблюдава от няколко институции. Всяка похарчена стотинка е под мониторинг. Извършено е обследване, спазени са всички процедури, направени са препоръки и проектът е направен по препоръките, така че гаранцията е налице. Сградата вътре конструктивно е изработена с много мраморни облицовки и цокли, които не подлежат на вътрешно саниране, за да се постигне коефициентът на енергийна ефективност, трябва да се сложат прозорци, които имат висок клас“.

„Когато проследих исторически как са правени ремонтите, у мен трайно се настани чувството, че дървесината е от Коми, т.е. същата, която е поставена на панелните блокове, така че шансът тази дограма да бъде възстановена във вид, който да направи енергийно ефективна сградата е много малък, почти никакъв“, допълни Камарашев.

След брожението на гражданите за ремонта на художествената галерия и поставянето па пластмасови дограми изведнъж на един от сменените прозорци се появи надпис с текст „Това не е проектният прозорец“. Всичко е съгласувано, коментира главният архитект на Велико Търново Николай Малаков:

„Този прозорец е сложен, тъй като има специфична облицовка сградата от камък бигор, който трябва да бъде запазен, тъй като трябва да пазим външният вид на сградата, която попада в охранителна зона „Света гора“ на Велико Търново. По този прозорец следва да се види как ще се обърне самата облицовка, дебелината на растера. Той не е проектен, това е мостра, по която ще бъде направена самата дограма“.

Тези обяснения не удовлетворяват инициаторите на петицията за спиране на ремонта на сградата, коментира опозиционният общински съветник Калоян Янков:

„Предлагаме решение и търсим компромис с Общината и с изпълнителя, за да може да запазим автентичния вид на сградата, като се запази дървената дограма, тя се реконструира, обнови, изолира, сменят се стъклата и т.н. и тя ще може да изпълнява същата функция, каквато изпълнява PVC профилът“. 


снимка: Здравка Маслянкова

На разнопосочни мнения за ремонта са двама архитекти, експерти по опазване на културно-историческото наследство, но с различни политически пристрастия. 

Опозиционният архитект Радомир Данков:

„За пореден път се усвояват средства не с водеща мисъл за архитектурния образ и качествата на сградата, а просто, за да се усвоят. Мен ме притеснява цялостното облепяне на сградата отвътре с ХPS изолация, която всъщност е абсолютно паронепропусклива и това, според мен, ще повлияе негативно на микроклимата за експозициите на произведенията, които в последствие ще се върнат вътре“.

На противоположното мнение е архитект Драгомир Йосифов, общински съветник от ГЕРБ:

„Като експерт ще кажа, че няма никакъв проблем, включително и по Закона за културното наследство. Сградата попада в групова среда и е част от културния и исторически пейзаж на Велико Търново. Тя няма стойността на културна ценност, за огромно съжаление към момента. Така че закононарушение не съществува“.

Любопитен детайл около ремонта е, че фирмата изпълнител за 1 059 472 лева без ДДС за проектиране и строителство, е избрана от Общината по съкратената процедура по Закона за обществените поръчки чрез договаряне без обявление. Покани са изпратени за оферти до две великотърновски и една тревненска фирма. Печели дружеството, което има десетки договори по други обществени поръчки с евро средства, за които има наложени корекции на Общината от управляващите органи на оперативните програми.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40